Wanneer je begint met statisch vissen op karper, dan heb je een goed karper schepnet nodig. Er zijn tegenwoordig veel verschillende landingsnetten op de markt en daarom is het lastig om in een keer de juiste te vinden. Een goed schepnet is belangrijk, want het beschermd de karper tijdens het uit het water halen. Een goed karper schepnet is voor elke situatie verschillend, maar welk karper schepnet moet ik hebben voor het statisch vissen?

Een karper schepnet bij het statisch vissen is 42 inch groot en heeft een steel van gemiddeld 1.80 meter lang. Voor de visveiligheid kun je het beste gebruik maken van een net met dun gaas. Om het scheppen iets makkelijker te maken, kun je het beste gebruik maken van floats, dan zinkt je net niet.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd wat voor karper schepnet goed is voor het statisch vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in, zodat ik precies kan uitleggen wat voor landingsnet jij nodig hebt in jouw situatie. In het artikel ga ik het hebben over wat belangrijk is bij het statisch vissen, wat voor verschillende netten er zijn en wat je allemaal extra nodig hebt bij een net. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat voor landingsnet je nodig hebt voor het statisch vissen op karper.

Waarom is een goed schepnet zo belangrijk bij het statisch vissen

Bij het statisch vissen kun je altijd de grootste karpers vangen. Karpers worden daar makkelijk 20 kilogram. Om zo’n grote vis uit het water te krijgen, heb je een schepnet nodig. Het schepnet zorgt er namelijk voor dat de karper minder ruimte krijgt om te bewegen. Ook kun je hem hier makkelijk mee optillen. Wanneer je een karper schepnet neemt die de juiste grootte heeft, zorgt dit ervoor dat je makkelijker een karper in het net krijgt, dan wanneer je een te klein net hebt.

Een goed schepnet zorgt ervoor dat je op een veilige manier karpers op je onthaakmat kunt krijgen. Schepnetten van een betere kwaliteit bieden bescherming en veiligheid voor de vis en ze zorgen ervoor dat het voor jou makkelijker wordt om de vis uit het water te halen. Ook gaat een goed schepnet langer mee.

Tot slot kan het ook nog zo zijn dat je de karpers met je schepnet terug wilt zetten in het water. Een kwalitatief schepnet maakt dit een stuk beter voor de vis.

Waarom is een goed schepnet zo belangrijk bij het statisch vissen

Waar moet je rekening mee houden voor een landingsnet met het statisch vissen

Wanneer je gaat kijken naar een goed schepnet voor het statisch vissen op karper, dan moet hij verschillende eigenschappen hebben. Als eerste is het belangrijk dat je schepnet groot genoeg is voor de karpers die je verwacht te vangen. Een te klein net zorgt er namelijk voor dat het meer tijd kost, voordat je de karper in het net krijgt. Ook zorgt het ervoor dat je de vinnen van de karper kan breken.

Ook moet de steel lang genoeg zijn voor het water waarop je gaat vissen. Bij water waarbij je dichtbij het water kunt staan, kun je kiezen voor een kortere steel. Bij water waarbij het schuin afloopt, hoger is of er planten voor zitten, kun je beter kiezen voor een schepnet steel die wat langer is.

Tot slot is het ook belangrijk om te kijken naar extra opties voor je schepnet. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een telescopische steel, een soepeler spreidblok en floats.

Wat is de juiste grootte voor een karper schepnet

De grootte van je schepnet heeft te maken met verschillende factoren. Als eerste is het namelijk belangrijk om na te gaan hoe groot de karpers zijn waarop je gaat vissen. Op het moment dat je al vaker op het water hebt gevist, dan heb je wel een indicatie in hoe groot de karpers op dat water zijn. Wanneer je nog niet vaak op het water hebt gevist, dan weet je misschien nog niet helemaal wat je kunt verwachten op het water.

Dit kun je eventueel aan medevissers op het water vragen, of je kunt op internet opzoeken hoe groot de karpers ongeveer zijn. Vaak is het wel zo dat de grootte van het water veel invloed heeft op de grootte van de karpers. Op groot water zijn de karpers voornamelijk groter, dan op klein water. Dit betekent dus dat wanneer je op een meer, kanaal of rivier gaat vissen, je dan grotere karpers kunt verwachten.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de plek waar je gaat vissen. Op een open plek, waar je de ruimte hebt voor al je spullen, dan is het geen probleem om een groot net te hebben. Wanneer je weer een vol begroeide plek hebt, dan heb je misschien niet veel plek om een groot net kwijt te kunnen.

Tot slot is het ook goed om na te denken over dat je een groter net ook mee moet nemen. Met de auto is het misschien niet een probleem om een groot karper schepnet mee te nemen, maar op de fiets kan het onhandiger zijn.

Een goede grootte voor een karper schepnet is zo rond de 42 inch (107 centimeter). Wanneer je verwacht grotere karpers te vangen, dan kun je er beter voor kiezen om een 50 inch (127 centimeter) karper schepnet te nemen. Voor kortere sessies op een kleiner stuk water, kun je kiezen voor een kleiner net van 36 inch (91 centimeter) of kleiner.

Wat is de juiste grootte voor een karper schepnet

Van welk materiaal moet het net zijn

Het net noemen ze ook wel een maas. De mazen voor karpervissen heb je in twee verschillende soorten. Als eerste hebben we een grove maas en daarnaast hebben we een fijne maas.

Een grove maas is een maas met grotere gaten en waarbij het net van dikker en stugger materiaal gemaakt is. Het voordeel hiervan is dat je een stevig net hebt bij het karpervissen en de karper ligt hier goed in. Ook vangen grotere gaten minder water op, waardoor het net minder zwaar is met eruit halen. Het nadeel hiervan is dat het minder goed voor de karper is, want de grote dikke draden kunnen in de karper snijden. Hierdoor kan de karper wonden oplopen.

Je hebt ook een net met een fijne maas. Het grote voordeel van een fijne maas is, dat het beter voor de karper is. Een fijne maas snijdt minder in de karper, waardoor hij niet kan beschadigen. Het net is namelijk van een stuk minder dik draad en het draad is een stuk meer op elkaar, waardoor je minder grote gaten hebt.

Doordat de gaten zo klein zijn, heb je wel een ander probleem. Tijdens het scheppen zal je zien dat je meer water mee naar boven moet tillen. Het net wordt dus zwaarder met het tillen van de karper. Ook gaat het water bij het tillen er moeilijker uit.

Van welk materiaal moet het net zijn

Wat voor verschillende karper schepnetten heb je

Nu je weet wat voor verschillende eigenschappen netten kunnen hebben, kunnen we het hebben over welke soorten netten er te koop zijn in de winkel. Elk net heeft zijn eigen functie en daarom bespreek ik hieronder de verschillende netten één voor één.

Karper schepnet inklapbaar

Een inklapbaar karper schepnet zorgt ervoor dat je flexibel bent in de plek waar je gaat vissen. Door gebruik te maken van zo’n net ben je veel mobieler, waardoor je ook sneller van plek kunt wisselen. Dit is vooral handig wanneer je gaat struinen op de karper.

Het net is altijd één geheel en het is snel in elkaar te zetten. Vaak hoef je alleen maar het net open te klappen en kun je de steel uitschuiven. Dit zorgt er ook gelijk voor dat je niet altijd een lange steel hoeft te hebben bij je landingsnet.

Inklapbare landingsnetten zijn een stuk minder groot, dan een schepnet dat je zelf in elkaar moet zetten. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden. Echt grote karpers kan je niet makkelijk in je schepnet krijgen. Daarnaast is het ook niet goed voor de karper om hem helemaal dubbel te vouwen.

Om deze reden is het aan te raden om dit net alleen te gebruiken wanneer je op kleinere karpers gaat vissen.

Karper schepnet inklapbaar

Karper schepnet met een steel

Je kunt een karper schepnet op twee manieren kopen. Als eerste is het kopen van een schepnet die al compleet is. Hierbij heb je een schepnet met een passende steel en een spreidingsblok erbij. Dit is altijd prima om te kopen, maar je hebt meestal dan wel een eendelige of tweedelige steel. Daardoor heb je dus wel altijd een lange steel.

Karper schepnet zonder steel

Daarnaast heb je ook losse netten. Het mooie hiervan is dat je alles zelf kunt kopen, dus kun je er ook voor kiezen om een telescopische steel te kopen. Hierdoor heb je dus een kleine steel met een net, wat je goed kunt opbergen.

Belangrijk bij het kopen van een los net is, dat je goed kijkt naar het spreidingsblok wat je meegeleverd krijgt (als je die meegeleverd krijgt). Het materiaal van dit spreidingsblok is belangrijk en je moet kijken of je de steel die je wilt kopen, erop kunt zetten.

Groot schepnet

Je hebt bij het karpervissen een standaard schepnet, die eigenlijk geschikt is voor alle karpers. Mocht je toch echt super grote karpers vangen, of hele dikke karpers, dan is het aan te raden om een extra groot net te kopen. Met grote netten kom je uiteindelijk op een net van 50 inch (127 centimeter).

Dit is het grootste schepnet wat er op de markt te koop is. Belangrijk hierbij is dat je goed kijkt met uitklappen, dat de voorkant niet gedraaid zit. Ook raad ik zo’n groot net alleen maar aan als je op een plek blijft zitten tijdens het vissen.

Wat voor schepnet steel heb je nodig bij het statisch vissen

Wanneer je statisch gaat vissen op karper dan heb je verschillende schepnet stelen die je kunt kopen. Als eerste heb je de standaard schepnet stelen, dit zijn eendelige of tweedelige stelen. Hiermee kun je prima vanaf de kant vissen en het werkt goed wanneer je vooral op één plek blijft vissen.

Mocht je een rubberboot hebben en wil je vanuit hier de karper drillen, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een karper schepnet met een kortere steel, of een steel die telescopisch is. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je makkelijker onder de boot de karper kunt scheppen. Het grote nadeel van zo’n net is dat de steel vaak wat gevoeliger is.

Op het moment dat je op een groot water gaat vissen waarbij de vissen echt zwaar of groot zijn, dan raad ik het aan om echt te kijken naar een extra sterke schepnet steel. Je wilt natuurlijk niet dat je steel breekt met het uit het water halen van de karper.

Zelf maak ik voor het statisch vissen gebruik van de Sonik Vaderx RS karperschepnet. Deze gebruik ik omdat ik het fijn vind dat hij een 2-delige steel heeft en 42 inch is. Klik hier voor meer informatie.

Wat voor schepnet steel heb je nodig bij het statisch vissen

Hoe haal je een karper uit het water met je schepnet

Een belangrijk iets is hoe je een karper uit het water haalt. Wanneer je dit namelijk fout doet, heb je de kans dat je schepnet breekt. Een karper is te zwaar om zo uit het water te tillen en daarom is het goed om hier rekening mee te houden. Je kunt de karper op twee manieren uit het water halen.

Als eerste kun je na het scheppen van de karper, de karper rustig naar de kant toe trekken. Belangrijk hierbij is dat de karper nog steeds in het water is, maar niet uit het net kan zwemmen. Hierna moet je de steel van het schepnet recht omhoog doen en het net bij het spreidingsblok of net vastpakken. Zorg ervoor dat je het net niet te hoog van de grond houdt. Pak vooral het schepnet niet bij de steel beet, want dan is de kans groot dat je steel breekt.

Daarnaast hebben we nog een andere manier om een karper uit het water te halen. Deze manier kost wel wat meer tijd, maar zorgt er wel voor dat je het nog veiliger voor de karper houdt. Wanneer je de karper naar je toe hebt getrokken, dan moet je met je hand naar de steel gaan. Nu haal je de steel eraf en haal je ook het net uit het spreidingsblok. Hierna moet je het net oprollen en kun je de karper veilig optillen. Het is nog steeds belangrijk om de karper niet te ver van de grond af te houden.

Hoe haal je een karper uit het water met je schepnet

Spreidblok voor je karper landingsnet

Het spreidblok lijkt een klein onderdeel van het schepnet, maar is eigenlijk heel belangrijk. Hij houdt het schepnet in de juiste vorm en zorgt er ook voor dat je de steel eraan kunt maken. Het is een punt waar veel kracht op komt te staan en daarom is het belangrijk dat deze goed is.

Als spreidblok heb je verschillende soorten. Bij een opklapbaar schepnet heb je geen keuze in je spreidblok. Deze wordt er standaard bij geleverd en is er niet af te halen.

Daarnaast heb je ook stelen waarbij het spreidblok al vast zit aan de steel. Hierdoor kun je hem alleen van je net afhalen, tijdens het opruimen. Het grote nadeel van zo’n spreidblok is, dat het net moeilijker in elkaar te zetten is wanneer je er ook een lange steel aan hebt zitten.

Mijn voorkeur gaat uit naar een los spreidingsblok. Bij een los spreidingsblok is het belangrijk dat je goed kijkt naar het materiaal waarvan het gemaakt is. Om een stevig spreidblok te hebben, moet je kiezen voor één die gemaakt is van metaal. Een plastic of kunststof spreidblok kan scheuren en breken. Met een metalen spreidblok zit je zeker weten goed.

Spreidblok voor je karper landingsnet

Floats voor je karper schepnet

Floats zijn een essentieel onderdeel van je karper schepnet. Een float is een foam zakje die je om je steel kunt doen. Hiermee voorkom je dat je schepnet in het water kan zinken, wanneer je hem los laat. Het loslaten van het net komt vooral voor wanneer je de karper net geschept hebt en even je onthaakmat wilt klaarleggen. Dit voorkomt dat je net naar de bodem zinkt en je de karper verliest.

Een float schuif je over je schepnet steel en kun je vervolgens met klittenband door je spreidblok heen halen. Hiermee zorg je ervoor dat de float niet over je steel gaat schuiven.

Naast dat je een float om je steel heen kunt doen, kun je ook een net kopen waarbij er al floats bevestigd zijn. Hierbij heb je twee floats aan de zijkanten van het net zitten. Hierdoor voorkom je goed dat het net in het water zakt. Het is uiteraard ook nog mogelijk om een float om je steel te schuiven, zo weet je zeker dat hij niet in het water zinkt.

Floats voor je karper schepnet

Hoe maak je je schepnet schoon

Nu je precies weet wat voor karper schepnet je nodig hebt, kunnen we het hebben over hoe je het beste een schepnet schoonmaakt. Mocht je je schepnet niet schoonmaken, dan krijg je last van vieze geuren op de plek waar je het net bewaard. Ook zorgt een schoon net ervoor dat het materiaal waarvan het net gemaakt is niet uitdroogt. Dit voorkomt dat het net stijf wordt en gaat scheuren, of dat het net gaat verkleuren.

Een net schoonmaken kun je het beste elke keer na je sessie doen. Belangrijk bij het schoonmaken van het net is dat je een grote bak hebt waar je het net in kunt doen, of een grote emmer. Dip hem een paar keer in het water en voeg er eventueel schoonmaakmiddel aan toe. Zorg ervoor dat al het soap uit het net is en laat hem vervolgens goed opdrogen.

Mocht je geen grote bak hebben, dan is het ook mogelijk om hem goed af te spoelen met een gieter of een tuinslang. Wel is het dan wat moeilijker om er zeep aan toe te voegen. Je zou hem dan eventueel eerst kunnen insmeren met een sponsje met soap.

Wanneer je vaak aan het vissen bent en je wilt het schoonmaken van je net niet elke dag doen, dan is het een goed idee om gebruik te maken van een goed afsluitbare zak. Stop je net in een zak die geen geur doorlaat. Hiermee voorkom je dat het gaat stinken in de ruimte waar je het net bewaard. Zo kun je ervoor kiezen om je net af en toe schoon te maken.