Een eeuwenlange discussie is of de luchtdruk invloed heeft op karper. Luchtdruk heeft te maken met het weer, maar een veranderende luchtdruk zorgt ook voor veranderend weer. Er wordt veel onderzoek gedaan naar zowel onderzoekers als vissers. Veel vissers hebben een kijk op luchtdruk en zeggen dat het zeker invloed heeft. Mensen houden namelijk in een boekje bij hoe ze gevangen hebben en wat de luchtdruk toen was. Op basis hiervan worden conclusies getrokken, maar heeft de luchtdruk echt invloed op de karper.

De invloed van de luchtdruk op karper is zeker aanwezig. Een wisselende luchtdruk kan de karper voelen met zijn zwemblaas en hierop gaat hij keuzes maken. Een andere luchtdruk zorgt er namelijk voor dat de druk op het water verandert. Hierdoor is er meer of minder zuurstof in het water. Bij een hogere luchtdruk neemt het zuurstofgehalte af en zal je de karper voornamelijk op het oppervlak zien. De beste luchtdruk voor karper is rond de 1020 mbar.

Hierboven heb ik kort uitgelegd wat de invloed van luchtdruk op karper is. Verder in het artikel ga ik dieper in op wat de luchtdruk voor invloed op de karper heeft. Ook ga ik het hebben over wat de beste momenten zijn om op karpers te vissen en ik ga het hebben over hoe je deze momenten kunt herkennen. Na het lezen weet jij hoe luchtdruk werkt en wat voor invloed het eventueel kan hebben op jouw vangsten. Dit kan ervoor zorgen dat jij jouw vistechniek gaat aanpassen op basis van de luchtdruk.

Wat is luchtdruk

Luchtdruk is de lucht die invloed uitoefent op objecten. Luchtdruk wordt ontstaan doordat de wereld te maken heeft met zwaartekracht. Deze zwaartekracht zorgt ervoor dat er een compressie ontstaat wat luchtdruk genoemd wordt. Luchtdruk heeft niet alleen invloed op objecten zoals gebouwen, deze druk wordt ook gedrukt op het water waar de karpers in zitten. Hierdoor hebben de karpers ook last van verandering van de luchtdruk. De verandering van de luchtdruk heeft namelijk invloed op de hoeveelheid zuurstof dat in het water zit. Op het moment dat de luchtdruk stijgt zal je zien dat het zuurstofgehalte afneemt in het water, waardoor de karpers richting het oppervlak gaan. Als we kijken naar luchtdruk dan hebben we te maken met twee verschillende soorten. Als eerste hebben we hoge luchtdruk en als tweede lage luchtdruk. Hieronder ga ik dieper in op de twee verschillende soorten luchtdrukken.

Wat is luchtdruk

Hoge luchtdruk

Een hogedruk betekent dat de luchtdruk hoog is. Een hoge luchtdruk zorgt ervoor dat de wind van boven naar beneden toegaat. De lucht bovenin is kouder dan onderin, net zoals op de top van een berg is het kouder. Tijdens het dalen wordt deze lucht warmer, omdat het gemend wordt met warme lucht. Hierdoor kan de lucht ook meer water vasthouden, omdat het water niet bevriest. Het vasthouden van dit water zorgt ervoor dat er geen mogelijkheid is om wolken te vormen en hierdoor is het op dit soort dagen vaak zonnig en een open lucht.

Lage luchtdruk

Bij een lage luchtdruk gebeurd eigenlijk het tegenovergestelde als bij een hoge luchtdruk. De lucht van onder stijgt juist naar boven toe. Deze lucht drukt heel erg op de lucht boven. De lucht die stijgt is warme lucht en deze lucht zorgt ervoor dat de waterdamp niet meer vastgehouden kan worden en loslaat. Hierdoor ontstaat uiteindelijk bewolking en regen.

Lees hier meer over karpervissen met regen.

Hoe voelt de karper luchtdruk

Er wordt veel onderzoek gedaan op hoe de karper de luchtdruk kan voelen. Als eerste is het zo dat de karper de luchtdruk voelt doormiddel van zijn zwemblaas. Bij hoge luchtdruk zal je zien dat de druk op de zwemblaas toeneemt. Hierdoor krijg je dat de zwemblaas naar boven gedrukt wordt en de karper meer naar het oppervlak gaat.

Daarnaast verandert het zuurstofgehalte ook in het water bij verandering van de luchtdruk. Doordat het zuurstofgehalte bijvoorbeeld vermindert, moet de karper wel hoger liggen om nog zuurstof te kunnen krijgen. Wanneer het zuurstofgehalte weer stijgt, zal je ook merken dat de karpers weer richting de bodem trekken.

Wat voor invloed heeft de luchtdruk op karper

Nu we precies weten hoe luchtdruk werkt, kunnen we kijken naar wat voor invloed het precies op de karper gaat hebben. Zoals ik eerder al vertelde hebben we hoge en lage luchtdruk. Bij een hoge luchtdruk zal je zien dat de karpers meer richting het oppervlak trekken, vanwege het gebrek aan zuurstof. Op dit soort momenten is het beter om drijvend te gaan vissen. Wanneer luchtdruk afneemt zal je zien dat het kouder wordt, grauwer en de zuurstof in het water neemt toe. Hierdoor gaat de karper meer richting de bodem en is het statisch vissen weer beter. Ook heeft de luchtdruk invloed op het aasgedrag. Wanneer er weinig zuurstof is, zal de karper ook minder bewegen om naar voedsel te zoeken.

Wat voor invloed heeft de luchtdruk op karper

Wat is de beste luchtdruk voor karper

Een betere luchtdruk om karpers te vangen is wanneer er veel zuurstof in het water is, dit is bij een lage luchtdruk. De zuurstof zorgt ervoor dat de karpers actiever worden en daardoor meer naar voedsel opzoek gaan. Ook is het zo dat de karpers minder angst zien, omdat het donkerder is. De bewolking zorgt er namelijk voor dat het een stuk donkerder wordt, waardoor gevaren minder goed ingeschat kunnen worden. Daarom is de karper minder bang om te azen en is de kans groter dat hij makkelijker te vangen is. Gemiddeld is de beste luchtdruk tussen de 1025 mbar en 1005. Afhankelijk van hoe diep het water is verschilt het wel. Wanneer je op dieper water gaat vissen tot 3 meter, dan kun je beter 1025 mbar tot 1015mbar hebben. Bij nog dieper water tot 6 meter diep, dan hebben we het over 1020 mbar tot 1010 mbar.

Luchtdruk verandering is beter dan een constante luchtdruk

Daarentegen is het niet zo dat een lage luchtdruk echt zorgt voor meer karpers. Vaak is het zo dat als een luchtdruk lang aanhoudt, de karper niet de nood ziet om actie te ondernemen. Hierdoor zal de karper zich normaal gedragen. Pas op het moment dat de luchtdruk gaat veranderen, zal je zien dat de karper zich ook anders gaat gedragen. Het weer verandert altijd iets later dan de luchtdruk, twee dagen ongeveer. De karper zal al eerder voelen dat het weer gaat omslaan en hierop gaat hij actie ondernemen. Wanneer de luchtdruk laag is en hij verandert naar hoog, dan zie je dat de karpers actiever worden, doordat ze actie moeten ondernemen. De karpers azen op zo’n moment meer dan tijdens een constante lage luchtdruk.

Luchtdruk verandering is niet altijd positief

De verandering van de luchtdruk is niet altijd goed, wanneer je op karpers wilt gaan vissen. In de winter en het voorjaar is de karper nog erg instabiel. Wanneer de luchtdruk verandert is dit niet super positief, omdat de karper er weer helemaal aan moet gaan wennen. Het is voor de karper dan vaak te zwaar om hierdoor veel te azen en daardoor gaat de karper juist minder eten.

Wanneer de karper op z’n sterkst is en het meest actief, dan zal je zien dat het juist positief is wanneer de luchtdruk verandert. In de zomer en nazomer is de karper het actiefst en daarom is dit het moment dat de karper het best te vangen is als de luchtdruk verandert.

Lees hier meer over karpervissen in de zomer.

Luchtdruk heeft ook invloed op andere diertjes

Buiten dat de luchtdruk invloed heeft op de karper, heeft het ook invloed op allemaal andere diertjes in het water. De karper krijgt veel voedsel uit de bodem, zoals wormen. Wanneer de luchtdruk stijgt, krijg je dat ook die diertjes naar het oppervlak gaan. De karpers komen hier op af en gaan ook mee naar het oppervlak. Wanneer de luchtdruk weer daalt, zullen deze diertjes weer terug verdwijnen in de bodem.

Lees hier meer over het vissen met wormen op karper.

Luchtdruk heeft ook invloed op andere diertjes

Wat heeft nog meer invloed op de karper

Buiten luchtdruk hebben natuurlijk meer omstandigheden invloed op de karper. Over het algemeen heeft het weer invloed op de karper. Regen zorgt er namelijk voor dat er zuurstof in het water komt. Echter heeft vissen tijdens de regen minder zin, dan vissen na een regenbui. Ook heeft de watertemperatuur invloed op de karper. In de winter is de karper een stuk trager, omdat het verteringsstelsel achteruit gaat. Hierdoor eet de karper een stuk minder. Wanneer we verder kijken naar vangen of niet vangen, heeft de grootste invloed hengeldruk op de karper. Wanneer er veel gevoerd is en er veel vissers zijn, worden de karpers passief. De karpers kunnen angstig zijn voor het aas en ze zien geen reden om precies jouw aas te pakken.

Hoe kun je de luchtdruk meten

Om achter de luchtdruk te komen, kun je twee verschillende dingen doen. Als eerste kun je deze zelf meten. Het meten van de luchtdruk kun je doen doormiddel van een barometer. Een barometer meet de luchtdruk doordat er lucht in een luchtdoosje komt. In dit doosje wordt een bepaalde druk gemeten en deze wordt omgezet in een leesbare waarde. Tegenwoordig kun je de luchtdruk ook meten doormiddel van een smartwatch.

De luchtdruk is ook te vinden op internet. Verschillende websites laten je precies zien wat de gemeten luchtdruk die dag was. Belangrijk bij dit soort websites is dat je precies het gebied waar je vist moet kunnen selecteren. Probeer de plaats zo dicht mogelijk bij jouw vis plek aan te wijzen. Het ideale van deze manier is, dat je niet zelf iets moet aanschaffen en je bent er zeker van dat de druk goed gemeten is.

barometer

Hoe belangrijk is het om op luchtdruk te letten bij karper

Eerlijk gezegd is het letten op de luchtdruk niet heel belangrijk bij het karpervissen. Op het moment dat je op normaal of klein bevist water gaat vissen, dan heb je niet zo’n last van moeilijke karpers. Op het moment dat je op water gaat vissen waar het drukker is en eventueel wel dressuur aanwezig is, dan krijg je wel te maken met de luchtdruk. Het kost dan namelijk meer moeite om een karper uit het water te krijgen. Hierom kun je op dit soort wateren wel beter letten op de luchtdruk.

Moet ik bij een slechte luchtdruk niet gaan vissen

Natuurlijk is het niet zo dat het vangen onmogelijk is wanneer de luchtdruk niet meezit. Wanneer je gaat vissen ben je natuurlijk als eerste bezig voor je plezier. Geniet ook van het vissen zelf en niet alleen van de vissen die je vangt. Het is heus wel mogelijk om een karper te vangen met een slechte luchtdruk, maar het is een stuk moeilijker. Vooral op het moment dat je dan ook nog op een druk bevist water gaat vissen.