Op het moment dat je wilt gaan penvissen, is het belangrijk dat je hiervoor de juiste montage gaat gebruiken. De montage heeft namelijk invloed op de hoeveelheid vissen die je gaat vangen. In de montages zijn veel verschillende varianten te vinden, waardoor het niet eenvoudig wordt om een goede montage te maken. Het is daarom verstandig om goed onderzoek te doen naar je montage. Maar wat is dan precies de beste haak montage voor het penvissen?

De beste haak montage voor het penvissen, heeft te maken met het materiaal wat je gebruikt. Let daarom goed op de lijn, haak, loodjes en dobber die je gebruikt. De beste montage is een hoofdlijn met daarop een 1 grams dobber, 1 gram loodjes, 1 loodje 10 centimeter boven de haak en een haakmaat 14.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je de beste montage voor het penvissen maakt. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over waar je je materiaal op aanpast, wat voor materiaal je allemaal nodig hebt voor het penvissen en hoe je een werphengel optuigt. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat de beste montage is voor het penvissen.

Waar pas je je haak montage bij het penvissen op aan

Voor het penvissen heb je verschillende materialen nodig. Deze materialen zijn vaak in verschillende maten te verkrijgen, waardoor het belangrijk is dat je kijkt naar wat je gebruikt. Voor het penvissen moet je rekening houden met verschillende omstandigheden. Een van deze is de vissoort waarop je gaat vissen. Het liefste wil je met een zo klein mogelijke haak gaan vissen. Wel is het hierbij belangrijk dat je dit kunt doen, omdat je niet elke vissoort goed kunt haken met een klein haakje.

De vissoort en de obstakels hebben weer invloed op de lijndikte die je gebruikt. Het kan namelijk zijn dat je lijn breekt, omdat je tegen een obstakel aan komt. Om dit te voorkomen moet je een dikkere lijn gaan gebruiken.

Tot slot heeft de keuze van je dobber te maken met de weersomstandigheden en dan vooral de wind. Het meeste wordt er gebruik gemaakt van een lichte en dunne dobber, maar bij veel wind wil je meer stabiliteit. Meer stabiliteit krijg je door met een iets zwaardere dobber te vissen, of door gebruik te maken van een breder drijflichaam.

Waar pas je je haak montage bij het penvissen op aan

Wat voor materiaal heb je nodig voor het penvissen

Voor het penvissen heb je in de basis niet veel materiaal nodig. Zelf maak ik mijn montages hierbij niet te lastig, zodat ik het makkelijkste kan vissen. Voor het penvissen heb je vaak ook niet erg lastige montages nodig, omdat je minder te maken hebt met moeilijk water.

De montage voor het penvissen heeft in ieder geval een hoofdlijn, dobber, loodjes en haakjes nodig. Hiermee kun je de meest makkelijke montage maken en kun je prima vissen vangen.

Hieronder neem ik je mee in de specifieke maten die je nodig hebt.

Wat voor materiaal heb je nodig voor het penvissen

Wat is de juiste dobber voor het penvissen

De dobber is bij het penvissen erg belangrijk, want hiermee kun je zien of je beet hebt of niet. Bij het gebruik van een verkeerde dobber heb je de kans dat je juist meer missers krijgt. Deze heeft namelijk als effect dat de vissen doorkrijgen dat je ze probeert te vangen en daardoor laten ze makkelijk los. Om dit te voorkomen is het gebruik van de juiste dobber essentieel.

Bij het penvissen kun je het beste een dobber gebruiken die zo licht mogelijk is. Dit betekent dus dat je een dun pennetje gaat gebruiken, zo tussen de 0.5 en 1 gram. Als er iets meer stroming staat, moet je een zwaardere en stevigere dobber gebruiken. Ook bij het iets verder werpen kun je het beste gebruik maken van een wat zwaardere dobber, omdat je dan net even wat meer werpgewicht hebt.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over welke dobber je nodig hebt voor het penvissen.

Wat is de juiste dobber voor het penvissen

Welke lijn heb je nodig bij je montage bij het penvissen

Tijdens het penvissen maak je gebruik van een nylon lijn. Een nylon lijn zorgt namelijk voor een beetje rek in de lijn. Deze rek heb je nodig om de kracht van de vissen makkelijk op te kunnen vangen. Vooral bij de grotere vissen merk je dat de rek erg belangrijk is. Bij een te stugge lijn krijg je dat je niet een beetje ruimte aan de vissen kunt geven. Hierdoor is de kans groter dat je materiaal breekt, wanneer een vis een onverwachte beweging maakt.

De dikte van je lijn zit zo tussen 15/100 en 25/100. De dikte hangt echt af van de vis waarop je gaat vissen. Voor wat kleinere voorntjes kun je prima vissen met een 15/100 lijn. Bij het vissen op karper of brasem moet je echt kijken naar een lijn vanaf 20/100. Het is bij het penvissen helemaal niet nodig om een super dikke lijn te gebruiken. Dat komt namelijk omdat je veel vanaf dichtbij vist, waardoor je de kracht van de vis opvangt met de hengel. Bij het afstandsvissen vang je de kracht op met de lijn, waardoor je daar wel een dikkere lijn moet gebruiken.

Ik raad het aan om bij het penvissen zo dun mogelijk te vissen, tenzij je bij obstakels aan het vissen bent. Als je met een dunne lijn aan het vissen bent, is de kans groter dat je lijn breekt bij het aanraken van obstakels. Kies daarom bij obstakels voor kleine vissen een 20/100 lijn en bij de grotere vissen een 25/100 lijn.

Welke lijn heb je nodig bij je montage bij het penvissen

Wat voor haak kun je het beste gebruiken bij je montage voor penvissen

Het haakje is bij het penvissen natuurlijk van belang, omdat je wel een vis moet kunnen haken. In haken heb je twee verschillen. Als eerste moet je kijken naar de vorm van het haakje en daarna naar de grootte van de haak.

Je hebt tegenwoordig ontzettend veel verschillende haken. De meeste haken zijn voor speciale montages gemaakt, waarbij ze vooral gebruikt worden voor een onderlijn. Voor het penvissen is dit vaak niet nodig, omdat je het haakje op de hoofdlijn knoopt en meestal niet met heel bijzonder aas aan het vissen bent. Hierdoor kun je in dit geval prima gebruikmaken van een standaard haak, namelijk de klauwhaak.

De enige reden waarom je een andere haak zou gebruiken, is wanneer je met pop ups gaat vissen. Bij het penvissen met pop ups krijg je te maken met aas wat een beetje zweeft. Hierdoor krijg je dat je haak ook anders moet gaan staan, omdat je anders missers krijgt bij het aanslaan. Wanneer je een pop up gebruikt, kun je het beste gebruik maken van een chod haak. Deze heeft een krom oogje, waardoor hij anders komt te liggen.

Wat voor haak kun je het beste gebruiken bij je montage voor penvissen

Welke haakmaat heb ik nodig

Ook de haakmaat is belangrijk bij het penvissen. Het liefste wil je zo’n klein mogelijk haakje gebruiken. Met een klein haakje voorkom je namelijk dat je haak teveel opvalt, waardoor je je kansen op vissen vergroot.

Op het moment dat ik op grote vissen aan het vissen ben, dan maak ik gebruik van een haakmaat 8 of 10 en dan met voorkeur 10. Mocht ik op hele kleine visjes aan het penvissen zijn, dan is het ook prima om gebruik te maken van een haakmaat 14 of 16.

Stel dat je met veel aas wilt vissen op de haak, dan raad ik het aan om een slagje groter te gaan. Met een grotere haak is het namelijk makkelijker om bijvoorbeeld meerdere maiskorrels op de haak te zetten.

Lees hier meer over de verschillende haken die er zijn.

Heb je een hair nodig bij het penvissen

Of je een hair nodig hebt bij het penvissen, hangt echt af van het aas wat je gebruikt. Mocht je gebruik maken van wat harder aas waar je niet goed doorheen komt met een haak, dan is het gebruik van een hair belangrijk. Je moet namelijk in je achterhoofd houden, dat je ook bij het aanslaan door het aas heen moet slaan. Als het aas te hard is, dan krijg je dat je veel missers gaat krijgen, omdat je niet door het aas kunt slaan.

Bij het gebruik van een hair heb je een klein lusje onder je haak, waar je het aas op zet. Hierdoor krijg je dat je niet te maken krijgt met aas op de haak en dat je met een vrije haak aan het vissen bent. Hierdoor is de kans op missers kleiner.

Zelf gebruik ik een hair alleen wanneer het voor het aas nodig is. Het liefste vis ik met een zo simpel mogelijke montage, omdat je dan bij een lijnbreuk ook sneller weer kunt vissen. Bij zacht aas doe ik het aas altijd op de haak.

Lees hier meer over hoe je kunt penvissen met een hair.

Heb je een hair nodig bij het penvissen

Hoeveel lood heb je nodig

Tot slot is het bij je penmontage noodzakelijk, dat je genoeg loodjes gebruikt. Hoeveel lood je nodig hebt, hangt af van het gewicht van je dobber. Het lood zorgt er namelijk voor dat er kracht onder de dobber komt te zitten. Hierdoor krijg je dat je dobber rechtop getrokken wordt en goed gaat staan.

Aan de zijkant van je dobber staat hoeveel gram hij is. Dit is ook de hoeveelheid die je moet aanhouden, op het moment dat je de dobber gaat uitloden. Hierna is het belangrijk dat je gaat kijken hoe je dobber erop gaat reageren. Het kan namelijk zijn dat je dobber nog niet recht staat en dan moet je nog wat extra lood toevoegen.

De loodjes die je toevoegt, doe je op ongeveer 30/40 centimeter van de haak. Dit zorgt ervoor dat je loodjes op de juiste hoogte zitten en als effect de dobber goed zetten. Om te voorkomen dat je lijn in de knoop gaat, raad ik het aan om de loodjes tegen elkaar aan te schuiven. Dit zorgt ervoor dat de loodjes niet om elkaar gaan haken tijdens het inwerpen en je lijn dus minder snel in de knoop gaat.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over hoe je een dobber moet uitloden.

Hoeveel lood heb je nodig

Hoe moet je je werphengel optuigen

Nu je precies weet hoe je de montage moet maken, is het handig om te weten hoe je je hengel moet optuigen. Het optuigen van je molen bestaat uit verschillende stappen. Hieronder neem ik je stap voor stap mee in hoe je dit moet aanpakken.

Hoe kun je je draad op de molen spoelen

Het optuigen van de hengel begint eigenlijk altijd bij je molen. Je moet er namelijk eerst voor zorgen dat je het draad op de molen spoelt. Als eerste moet je een knoopje maken, zodat het draad vast zit om de spoel heen. Dit doe ik meestal door een dubbele knoop te maken en deze stevig aan te trekken.

Hierna moet je de spoel op de molen klikken en ervoor zorgen dat het draad goed om de beugel gaat. De molen kun je nu indraaien en je zal zien dat het draad er mooi op komt. Voordat je het draad kunt indraaien, moet het klosje met draad wel ergens op zitten, waardoor het kan draaien. Zelf kies ik ervoor om door het gat een schroevendraaier te doen en deze te klemmen tussen een bankschroef. Hierdoor kan ik het makkelijk indraaien. Het is ook mogelijk om iemand anders de schroevendraaier vast te laten houden. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan zou je de klos ook eventueel in een bak met water kunnen leggen, zodat hij makkelijk kan bewegen.

Tot slot kun je het draad door alle ogen van de hengel halen en kun je beginnen met het maken van je montage.

Lees hier meer over hoe je een hengel kunt optuigen.

Hoe kun je je draad op de molen spoelen

Dobber op de lijn zetten

Nu kies ik er altijd voor om de dobber erop te zetten. Eerst zet ik mijn eerste stoppertje op de lijn, zodat mijn dobber niet meer oneindig naar boven kan. Vervolgens zet ik een kleine quick change wartel op de lijn. Deze zorgt ervoor dat ik makkelijk van dobber kan wisselen, stel dat de omstandigheden veranderen of de dobber stuk gaat. Hierna zet ik uiteraard de dobber op de wartel. Tot slot voeg ik nog een stuitje aan de onderkant toe.

Dobber op de lijn zetten

Hoe knoop je de haak montage voor het penvissen

Omdat ik niks meer via de onderkant op de lijn hoef te schuiven, kan ik er nu voor kiezen om mijn haak erop te zetten. Mijn haak zet ik erop doormiddel van een clinchknoop. Het knopen van de clinchknoop gaat als volgt:

  • De eerste stap is het doorhalen van de draad van de achterkant naar de voorkant door het oog.
  • Vervolgens draai je het uiteinde 6 tot 8 keer om de hoofdlijn heen en creëer je een lusje boven het oog.
  • Haal de lijn door het lusje en maak nog een extra lus van de bovenste draai tot aan het vorige gat voor extra stevigheid.
  • Trek de lijn vervolgens aan en knip het uiteinde af op een geschikte lengte.

Om je montage helemaal af te maken, hoef je alleen nog maar de loodjes op de hoofdlijn te drukken. Dit doe je door de lijn tussen het lood te zetten en deze dicht te drukken met een tangetje. Druk het niet te hard aan, want de loodjes zijn vaak donker van kleur. Op het moment dat je deze te hard aandrukt, krijg je dat die kleur eraf gaat en het zilver wordt. Hierdoor wordt je lood opvallender onderwater.