Wanneer je wilt starten met penvissen of je bent al een tijdje bezig met penvissen, wil je natuurlijk wel met een goede hengel gaan vissen. Alleen dan rest nog de vraag waarop letten bij het kopen van een penhengel? De keuze van je penhengel is een combinatie van de omstandigheden die je tegenkomt en je eigen voorkeur. Penhengels zijn er in allerlei verschillende soorten. Sommige verschillen zie je makkelijk en andere verschillen zie je wat moeilijker.

De keuze van je penhengel hangt af van omstandigheden zoals de locatie en je eigen voorkeur. Penhengels zijn te verkrijgen in allemaal verschillende soorten zoals de lengte, gewicht buiging en het aantal ogen. Over het algemeen kun je met een allround hengel van 3,60  meter goed uit de voeten in de meeste omstandigheden.

Hierboven heb ik kort een algemeen antwoord gegeven op de vraag. Als je precies wilt weten welke hengel je nodig hebt in jouw specifieke situatie, dan moet je dit artikel lezen. In dit artikel leg ik namelijk precies uit waar je op moet letten bij het kiezen van een penhengel. Dit artikel is geschikt voor beginners die een penhengel gaan kopen en voor ervaren penvissers die opzoek zijn naar een nieuwe penhengel.

Wat is een penhengel

Een penhengel is een hengel gemaakt voor het vissen met de dobber. In het algemeen kun je al heel simpel starten met penvissen, maar om je kans op missers te verkleinen of het plezier in het penvissen te vergroten, kun je ervoor kiezen om een specifiekere penhengel te kopen.

Penhengels zijn te verkrijgen in allemaal verschillende specificaties. De verschillen bij een penhengel zijn bijvoorbeeld de lengte verschillen van de hengels. Je hebt penhengels vanaf 2.40 meter tot hengels van 4 meter. Andere voorbeelden van verschillen zijn het gewicht, het aantal ogen, de manier dat de ogen zijn bevestigd en de beweging van de hengel.

Wanneer je serieus gaat kijken naar een penhengel, is het belangrijk dat je al deze punten op een rijtje zet en langsgaat wat het beste bij je past en wat je voorkeur heeft.

Wat is een penhengel

Wat is de ideale lengte voor een penhengel

Zoals ik eerder al vertelde starten penhengels vanaf 2.40 meter en gaan ze tot 4 meter en soms 4.20 meter. De lengte van je penhengel zorgt ervoor dat je verder van je visplek af kunt staan. Een karper is een schuwe vis en daardoor is het belangrijk dat je hem niet laat schrikken. Hoe verder je van de karper af kunt staan hoe beter. Lees hier meer over de karper. Natuurlijk is een lange hengel niet altijd mogelijk om mee te nemen. Denk aan een visplek tussen de bomen. Daarom is het belangrijk dat je de visplek in gedachte houdt.

Zelf ben ik gestart met een hengel van 3.30 meter en daar ervaarde ik nooit problemen mee. Na een tijd vissen is die hengel versleten en ging ik naar de winkel met de instelling dat ik voor een nieuwe 3.30 meter hengel zou gaan. Bij het voelen van de 3.60 meter hengel wist ik gelijk dat ik mijzelf daar prettiger bij voelde. Na een jaar vissen met een 3.60 meter hengel merk ik echt het voordeel van een langere hengel.

Voordeel langere hengel

Buiten dat een langere hengel ervoor zorgt dat je verder van de vis af kunt staan zorgt het er ook voor dat je over obstakels kunt gaan. Als je veel riet hebt of een Leliveld in het water, dan kun je daar overheen steken met een langere hengel.

Nadeel grotere hengel

Als eerste zorgt het er natuurlijk voor dat je beperkt bent in je plekken, maar het zorgt er ook voor dat je minder mobiel bent. Een langere hengel is ook groter om mee te nemen naar de visplek en tijdens het verkassen. Wanneer je gaat penvissen ben je bezig met je voerplekjes af te vissen en de hele tijd verkassen. Daarom is het belangrijk om mobiel te blijven en als jij het niet fijn vindt om dat met een grote hengel af te leggen, kun je er beter voor kiezen om bijvoorbeeld een 3 meter hengel te nemen.

Wat betekent ft bij de lengte van een penhengel

Vaak wordt de lengte van een penhengel aangeduid in ft. Dit staat voor het Engelse ‘feet’. Feet wordt gebruikt als lengte maat in Engeland. Hieronder heb ik een tabel gemaakt met alle lengte maten in feet die belangrijk zijn voor een penhengel. Elke ft staat voor 30 centimeter.

MeterFt
2.408
2.709
3.0010
3.3011
3.6012
3.9013
4.2014
Wat is de ideale lengte voor een penhengel

Het gewicht van een penhengel

Voor mij het is gewicht van de penhengel erg belangrijk, omdat je hem de hele tijd vast moet houden of mee moet sjouwen. Daarom kies ik voor een hengel die gemaakt is van licht materiaal. Tegenwoordig zijn hengels over het algemeen licht, maar ik raad het toch aan om in de winkel even te voelen hoe een hengel aanvoelt.

Waarop letten bij de ogen van de hengel

Hoeveel ogen bij een penhengel

Dit is misschien wel de belangrijkste eis voor het kiezen van een penhengel. Een hengel moet genoeg ogen hebben, want je vangt de klap op met de hengel. Wanneer je beet hebt met het penvissen sla je aan en de klap van de vis vang je op met de hengel en het aantal ogen van de hengel zorgen ervoor dat de hengel minder stug wordt, waardoor het makkelijker de klap opvangt. Bij een hengel met een vast loodsysteem zie je dat de hengels minder ogen hebben, omdat je hierbij de klap opvangt op de lijn.

Op een penhengel van 3.60 meter zitten gemiddeld 13 ogen (exclusief de top). Dat is beduidend meer dan de gemiddeld 6 ogen die zitten op een vast loodsysteem hengel. De ogen van een penhengel zijn ook een stuk kleiner en het verschil in groottes is ook kleiner dan een vast loodsysteem. Per 30 centimeter moet je denken aan ongeveer 1 oog. Dus bij een hengel van 3.90 moet dan 14 ogen hebben (exclusief de top).

Hoe zijn de ogen bevestigd

Het klinkt misschien niet belangrijk, maar het is zeker wel een puntje om over na te denken. Over het algemeen maakt het niet uit hoe de ogen bevestigd zijn, maar in de praktijk kan je verschil gaan merken. Ogen kunnen op twee verschillende manieren aan de hengel zijn gemonteerd. Je hebt ogen die enkel en dubbel vast zitten aan de hengel. Dubbel gemonteerde ogen zijn sterker en buigen daardoor minder snel krom. Ook is het nadeel dat ogen die met 1 been aan de hengel zitten, ervoor zorgen dat de lijn makkelijker achter het oog blijft hangen.

Ogen

Topoog

Als laatste kun je ook nog kijken naar de topoog van je hengel. Het grote nadeel van topogen die plat zijn, is dat de lijn er makkelijker omheen draait. Wanneer je kiest voor een topoog die schuin is voorkom je dit. Vooral voor beginnende vissers zal je zien dat je lijn vaak om je top draait, omdat je vist met een aardig lange stok. Daarom raad ik het vooral aan om als beginnende penvisser hierop te letten.

topoog

De beweging van de hengel

De beweging van je hengel is een belangrijke eigenschap om naar te kijken. Zoals ik eerder al vertelde vang je de klap van de vis volledig op met je hengel. Dit betekent dat je hengel flexibel genoeg moet zijn om mee te gaan met deze klap. De flexibiliteit van je hengel hangt af van verschillende dingen. Als eerste het aantal delen waaruit je hengel bestaat. Een hengel die uit twee delen bestaat is vaak flexibeler, dan een hengel die uit drie dele bestaat. Dit is omdat een hengel uit drie delen sterk genoeg moet zijn om in kleinere stukken verdeelt te kunnen worden. Ten tweede is het vaak zo dat kortere hengels vaak stugger zijn dan langere hengels. Hierbij bedoel ik niet dat een 3.60 meter altijd stugger is dan een 3.90 meter, maar dat een hengel van 3 meter vaak stugger is dan een hengel van 4 meter. Het verschil zit hem altijd in de soort hengel en dat moet je zelf voelen.

Waarop letten bij de beweging van de penhengel

Als eerste moet je weer kijken naar de omgeving waar je vist. Als je vist in een plek met veel obstakels is het handiger om een stuggere hengel te nemen, omdat je hiermee makkelijker de vis onder controle houdt. Daarnaast kun je kijken naar de te verwachten vissen die je vangt op een bepaalde plek. Met kleinere karpers kun je kiezen om een slappere hengel te nemen, dan wanneer je vist op een water met dikkere karpers. Tot slot moet je weer kijken naar wat jij prettig vindt. Als jij het gevoel hebt dat je met een slappere hengel de controle verliest, dan raad ik aan om een wat stuggere hengel te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld uittesten in een winkel. De verkoper van de winkel wilt je vast wel helpen met het testen van de hengel. Dus doe dit vooral niet zelf, anders bestaat de kans dat je het verkeerd doet en een hengel stuk maakt.

Wat betekent lb/lbs bij een penhengel

Lb en lbs geven de testcurve aan van de hengel. De testcurve is de beweging die de hengel maakt. Hoeveel je werpgewicht is hangt af van je testcurve. 1Lbs staat gelijk aan ongeveer 30gram. Dat betekent dat je bij een testcurve van 1Lbs 30 gram werpgewicht kunt hebben.

Hieronder een klein overzichtje van veel voorkomende lb/lbs bij penhengels.

LB/LBSGram
130
1.2537.5
1.545
1.7552.5
260

Bij het penvissen ga je niet met zwaar lood vissen en hoef je geen verre afstanden te werpen, daarom is het niet perse nodig om een hoge lb/lbs te hebben. De bovenstaande maten zijn maten die vooral belangrijk zijn voor het penvissen. Bij het uitzoeken van een hengel zou ik voor een van deze maten gaan.

De beweging van de hengel

Materiaal van de penhengel

Tegenwoordig zijn de meeste penhengels gemaakt van carbon. De eigenschappen van carbon zijn dat het super sterk materiaal is, het is afgesloten materiaal, het kan goed tegen water en het is super licht. Zelf raad ik het aan om altijd een hengel te kopen die gemaakt is van carbon.

Handvat van de hengel

In het handvat van de hengel zit ook veel verschil. Als eerste heb je dat een handvat van kurk, plastic of stof kan zijn. Omdat ik het hele jaar door vis op karper, en daardoor ook wel eens in slecht weer, kies ik ervoor om geen hengel met een stoffen handvat te nemen. Een kurk of een plastic handvat is namelijk makkelijker schoon te maken.

In de lengte en de dikte van het handvat zit ook verschil. Met een langer handvat heb je dat het handvat achter je uitsteekt en met een korter handvat heb je dat het uiteinde in je arm zit. Een dunner handvat zorgt ervoor dat die moeilijker in je arm blijft zitten en een dikker handvat is waarschijnlijk weer iets zwaarder. Zelf vis ik met een langer en dikker handvat, omdat een dunner handvat onder mijn arm weg gaat en ik met een langer handvat net iets stabieler onder mijn arm zit.

handvat van kurk penhengel

Wat kost een penhengel

Penhengels starten rond de €50,- voor een goede beginners hengel. Op het moment dat je meer eisend bent denk ik dat je rond de €80,- kwijt zult zijn aan een penhengel. Bij nog specifiekere eisen kun je denken aan een penhengel van meer dan €100,-.

Penhengel voor de beginnende karpervisser

Nu je weet waar je allemaal op moet letten bij het uitzoeken van een penhengel, kunnen we kijken wat een geschikte hengel is voor de beginnende penvisser.

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om een budget voor jezelf te bedenken. Zoals ik eerder al vertelde heb je rond de €50,- tot €60,- al een goede penhengel voor de beginnende penvisser. Omdat je nog niet veel ervaring hebt in het penvissen zou ik gaan voor een hengel van maximaal 3.60 meter en minimaal 3 meter. Persoonlijk zou ik als beginnende penvisser gaan voor een tweedelige hengel, omdat je hier meer plezier uit haalt. Vind je het zelf makkelijker om met vervoeren een driedelige hengel te hebben, dan zou ik daarvoor kiezen. Als testcurve moet je kijken naar een hengel van 1.25lbs tot 1.5lbs. Dit is een hengel die soepel genoeg is om plezier te hebben met het vissen, maar nog steeds niet al teveel beweegt. Hierdoor heb je niet gelijk het gevoel dat je de controle verliest over de vis.

Zelf maak ik al een tijdje gebruik van een 3.60 meter Korum allrounder penhengel. Ik ben erg tevreden met deze penhengel en raad hem zeker aan. Voor meer informatie over deze hengel klik hier.

Ga als beginnende penvisser niet te groot

Als beginnende penvisser is het belangrijk dat je niet met een te lange hengel start, omdat je nog niet veel ervaring hebt met een hengel. In het begin zal je zien dat een langere hengel namelijk onhandig aanvoelt. Wanneer je beet hebt ben je langer bezig met het binnenhalen en het scheppen. Het scheppen met een langere stok is lastiger, omdat je een net vasthebt en dan ook nog je hengel goed moet hebben om de karper in het net te krijgen.

Als je meer wilt weten over het penvissen, dan kun je hier klikken voor mijn artikel hierover.

Welke penhengel voor de ervaren penvisser

Als een ervaren penvisser heb je al veel ervaring op gedaan met het binnenhalen van de vis. Je hebt al het gevoel met het binnenhalen van de vis en de actie op de hengel. Om meer plezier te krijgen met het penvissen kun je er daarom voor kiezen om een slagje groter te vissen. Hierdoor gaat je hengel makkelijker krom, waardoor je ook met de kleinere karpers veel plezier hebt met het binnenhalen. Kijk daarom naar een hengel van 3.90 meter of 4.20 meter. Vaak zijn dit soort hengels driedelig, maar de testcurve is ook hoger waardoor je de soepelheid behoudt. Denk aan een testcurve startend vanaf 1.5lbs tot 2lbs.