Pop up is een best bekend aasje waar al een tijdje mee gevist wordt. De pop up is vooral populair bij het vissen met een vast loodsysteem, maar bij het penvissen kun je ook met de pop up vissen. Dit zorgt voor hetzelfde effect als bij het vissen met een vast loodsysteem.

Penvissen met een pop up is tegenwoordig heel makkelijk. Je hebt allemaal verschillende pop ups zoals boilies en mais. Deze pop ups zorgen ervoor dat je aas een beetje van de bodem afkomt en dit zorgt ervoor dat het net iets interessanter is voor de karper om je haakaas te pakken.

Voor mij werken pop ups echt een stuk beter dan alleen normaal aas te gebruiken. Daarom wil ik jullie in dit artikel precies uitleggen hoe pop ups werken en dan gaat het je zeker meer karpers opleveren.

Wat is een pop up

Een pop up is een stukje aas wat nagemaakt is. Dit betekent dat het niet een echt aasje is met een smaak, echter zijn er ook pop ups te koop die smaak bevatten. Zo heb je verschillende soorten pop ups zoals boilies. Een pop up is ervoor gemaakt dat het aas op de bodem omhoog getild wordt, wat ervoor zorgt dat het aas net iets aantrekkelijker is, omdat het voor de karper net iets sneller opvalt. Doordat een pop up niks weegt geeft deze onderwater ook nog extra effect. Als er een vis voorbij zwemt en voor een klein stroompje zorgt, dan gaat de pop up ook heen en weer.

wat is een pop up

Hoe vissen met een pop up

Een pop up wordt vooral gebruikt om de karper net iets meer te lokken, doordat deze iets meer opvalt. Daarom worden pop ups vooral gebruikt in de wat drukker beviste wateren. Denk hierbij aan drukken meren. Een pop up is ook goed inzetbaar om ervoor te zorgen dat je haakaas opvalt tussen je lokvoer. Zo zorg je ervoor dat al je lokvoer op de bodem ligt en de haak er niet iets bovenuit steekt.

Pop up onderwater

Doordat een pop up je haak omhoog tilt zal deze net boven de bodem uitkomen, denk hierbij aan een centimeter of 5. Wanneer een vis voorbij zwemt, zal dit het eerste zijn wat hij ziet. Hierdoor is de kans groter dat de karper je haakaas pakt in plaats van het lokvoer.

Tot slot is het belangrijk dat je genoeg loodjes gebruikt om op de bodem te laten rusten. Anders zorgt het ervoor dat je pop up naar boven trekt en tegen je hoofdlijn aan komt te liggen. Dan krijg je dat de karper tegen je hoofdlijn aan kan zwemmen en weg schrikt. Kijk daarom goed voordat je gaat vissen hoeveel lood je nodig hebt om de loodjes op de bodem te krijgen.

Welke verschillende soorten pop ups zijn er

Pop ups zijn er in allemaal verschillende soorten. De ene pop up is groter dan de ander. Sommige pop ups hebben een geur of smaak, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze van plastic of rubber zijn. Hierdoor zullen ze allemaal drijven.

Boilies

De pop up boilie is misschien wel de bekendste in dit rijtje. Deze wordt al veel gebruikt bij het vissen met een vast loodsysteem maar nog niet super veel met het penvissen. Echter werkt een pop up boilie ook voor het penvissen. Deze pop up is in allerlei verschillende kleuren en smaken te krijgen. Ook heb je deze pop ups in verschillende geuren, wat de karper sterk aantrekt. Voor het penvissen moet je kijken naar pop ups met een kleinere diameter. Denk hierbij aan pop ups van 12mm.

pop up boilie

Mais

Pop up mais is ideaal voor het penvissen. Je kunt dit combineren met meerdere maiskorrels. Dat zorgt ervoor dat je zowel de geur en smaak hebt van mais, als het effect van het drijvende aasje boven de bodem. Pop up mais is te verkrijgen in allemaal verschillende kleuren en dat kan er ook voor zorgen dat je de karper net wat nieuwsgieriger maakt. Bij de wat kwalitatievere pop up mais is er ook sprake van een geur die de karper aantrekt.

Zelf maak ik veel gebruik van pop up mais in combinatie met 2 echte maiskorrels.

Lees hier meer over mais.

pop up mais

Tijgernoten

De pop up tijgernoot is in allerlei verschillende soorten, kleuren en groottes te verkrijgen. Deze beschikt niet over een geur, maar heeft wel hetzelfde drijfeffect als de andere pop ups. Zelf heb ik hier wel eens mee gevist met de pen, maar ik vind hem persoonlijk net iets te groot voor het penvissen. Een tijgernoot pop up is ongeveer 15 tot 20mm.

pop up tijgernoten

Foam

Tot slot hebben we nog Foam pop ups. Dit zijn pop ups zonder geur en soms ook zonder felle kleur. Dit zorgt echt alleen voor het effect van het drijven. Het is wel mogelijk om deze in een kleur te kopen en je kunt altijd achteraf een smaakje toevoegen aan deze pop up. Foam is in allemaal verschillende formaten te verkrijgen, met als voorbeeld 10mm foam in de vorm van een boilie.

pop up foam

Pop up combineren met aas

Een pop up moet je altijd combineren met een ander stuk aas. Denk hierbij aan een combinatie van een pop up mais met een boilie. Doordat de maiskorrel omhoog wilt drijven, zorgt het ervoor dat je haakaas boven de bodem komt te liggen. De maiskorrel zelf heeft niet veel spannends, behalve de kleur. Het heeft geen geur en smaak, omdat het van rubber of plastic is. Daarom is het belangrijk dat je het in combinatie doet met een kwaliteit boilie of zoete maiskorrels. Het zwaardere aas zorgt er ook voor dat de pop up niet op z’n hoogst drijft. Hierdoor komt die minder snel in de buurt van je hoofdlijn.

Pop up op een hair zetten

Een pop up moet je ten alle tijde op een hair zetten. Omdat het van rubber, plastic of foam is gemaakt, zal het niet op de haak gaan en bij het aanslaan ga je er ook niet doorheen slaan.

Een pop up kun je met een boilienaald op een hair zetten. Hierna moet je een stoppertje gebruiken om de pop up vast te zetten. Belangrijk is dat je altijd kiest om eerst je echte aas op de hair te zetten en als laatste de pop up. Dit zorgt er namelijk voor dat alles goed uitgebalanceerd is en de pop up naar boven drijft.

Is een pop up niet schadelijk?

Een pop up is schadelijk voor de natuur, omdat deze gemaakt is van plastic. Daarentegen zal de natuur en de karper geen last krijgen van de pop up, omdat deze aan de hair zit en de karper het niet doorslikt. Zolang de karper het aas niet doorslikt en jij je afval netjes in de prullenbak gooit, is het niet schadelijk voor de natuur en de karper.

Lees hier meer over het penvissen.