Zelf dobbers maken is iets wat de karpervisserij nog leuker kan maken. Het zelf maken van je spullen is iets waar je uiteindelijk trots op kan zijn en het zorgt ervoor dat je nog preciezer kunt gaan vissen. Om zelf dobbers te maken heb je enige kennis en ervaring nodig. Ook heb je een aantal spullen nodig om dit goed te doen. Maar hoe maak ik dan precies zelf mijn dobbers voor het karpervissen?

Zelf dobbers maken is helemaal niet zo moeilijk. Als eerste heb je wat materialen nodig waarmee je de dobbers kan maken, zoals hout, nylon en staaldraad. Daarnaast heb je ook gereedschappen nodig waarmee je de dobbers kunt maken en afwerken. Nadat je je dobber hebt gemaakt moet je hem nog afwerken met verf, zodat hij waterbestendig en beter te zien is. Het zelf maken van dobbers vergt enige concentratie en inspanning, maar daarna kun je wel perfect zelf je dobbers maken.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd wat je nodig hebt om zelf dobbers te maken. Verder in het artikel ga ik helemaal uitleggen hoe je zelf dobbers kunt maken. Als eerste ga ik het hebben over waarom je het eens moet gaan proberen. Verder in het artikel neem ik je stap voor stap mee in wat je nodig hebt en hoe je zelf de dobbers maakt. Tot slot ga ik het hebben over hoe je de dobber mooi afwerkt en uiteindelijk kunt gebruiken tijdens jouw visserij. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je zelf dobbers moet gaan maken.

Waarom zelf dobbers maken

Het zelf maken van je spullen is misschien wel het leukste van de karpervisserij en vooral bij penvissen. Iedereen bij het karpervissen vist anders en dat zorgt ervoor dat je ook hele andere vangsten hebt. Doordat iedereen anders vist, kunnen we allemaal wat van elkaar leren.

Door zelf je dobbers te maken, ben je nog meer bezig met je eigen visserij te creëren. Hiermee zorg je ervoor dat je nog meer in het vissen betrokken bent en krijg je dat je ook meer gaat begrijpen hoe een vis denkt. Doordat dobbers zo specifiek zijn kun je erachter komen wat het beste voor jou werkt.

Tot slot is het een hele leuke bezigheid om te doen, wanneer het bijvoorbeeld niet mooi visweer is. Het zelf maken van je dobbers is leuk om te doen, je leert er veel van en je krijgt soms nog wel een compliment van iemand die ziet dat je je eigen dobber hebt gemaakt.

Is het zelf maken van dobbers lastig

Het zelf maken van je dobbers is vrij eenvoudig. Hiervoor heb je niet zo zeer ervaring nodig in het houtbewerking vak. Je kunt het zelf makkelijk proberen. Wel is het zo dat wanneer je het vaker zal doen, je ook beter wordt in het maken van dobbers. In het begin zullen de dobbers nog vrij misvormt zijn, maar in de loop der tijd gaat dit zeker beter worden.

Daarnaast is het hebben van de juiste gereedschappen een pré. Hiermee maak je het jezelf makkelijker, waardoor je ook mooiere dobbers krijgt. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat het gereedschap goed is, bijvoorbeeld scherpe boortjes met een goede punt. 

Is het zelf maken van dobbers lastig

Wat heb je nodig om dobbers te maken

Wanneer je wilt starten met het zelf maken van je dobbers heb je twee verschillende dingen nodig. Als eerste moet je gereedschappen hebben waarmee je dobbers kunt maken. Deze gereedschappen zijn in het begin misschien duur in aanschaf, maar deze kun je prima levenslang gebruiken.

Je hebt de volgende gereedschappen nodig:

  • Draaibankje
  • Kolomboor
  • Stanleymes
  • Schuurpapier (verschillende grofheden)
  • Potlood of pen
  • Schaar

Daarnaast heb je ook materiaal nodig om de dobber te maken. Het materiaal wat je nodig hebt is over het algemeen klein, hierdoor heb je nooit veel afval tijdens het maken. Ook kun je het materiaal prima bij een supermarkt en bouwmarkt verkrijgen.

Je hebt voor het maken van dobbers de volgende materialen nodig:

  • Balsa hout voor het drijflichaam
  • Lange en brede satéprikkers
  • Gegalvaniseerd draad
  • Nylon draad
  • Lijm
  • Spijker (even dik als de satéprikker)
Wat heb je nodig om dobbers te maken

Voordeel bij het gebruik van balsa hout

Voor het maken van dobbers gebruik ik zelf altijd balsa hout. Balsa hout is namelijk het zachtste hout wat er is, maar het is ook gelijk super stevig hout. Dit heeft als voordeel dat ik makkelijk de vorm van mijn drijflichaam kan maken. Ook is het door de hardheid prima voor gebruik met water.

Voordeel bij het gebruik van balsa hout

Hoe maak je zelf dobbers

Zelf dobbers maken gaat eigenlijk vrij snel. Het maken van de dobbers gaat in twee fases. Als eerste begin je met het maken van het model dobber die je wilt hebben. Hierna moet je de dobber gaan afwerken met een waterdichte grondlaag en verf.

Zelf dobbers maken stap voor stap

Stap 1: drijflichaam op juiste grootte maken

Als eerste moet je beginnen met het drijflichaam te maken. Eerlijk gezegd kun je zelf kijken naar hoe breed en hoe lang je hem wilt hebben. Voor een normale afmeting ga ik zelf voor 2 centimeter breed en 3 centimeter hoog.

Stap 2: gat maken voor de antenne

Hierna moet je het gat in het midden gaan boren. Dit doe je door eerst het midden op te zoeken. Maak met een potlood of pen twee lijnen van hoek naar hoek. Hierna heb je het midden en kun je beginnen met boren. Belangrijk is dat je een boortje gebruikt die of net iets dunner is of even dik is als de satéprikker.

Stap 3: het drijflichaam een ronde vorm geven

Nu je een gat hebt gemaakt, kun je er de spijker doorheen doen. De spijker is ervoor om te bevestigen in de draaibank. In de draaibank kun je perfect het blokje een ronde vorm geven.

Als eerste begin je met heel grof schuurpapier, zodat je mooi grote stukken van het blokje af kunt halen. Zelf gebruik ik hier P80 schuurpapier voor. Hierna pak je een schuurpapier wat twee keer zoveel korreltjes heeft. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je het lichaam een stuk gladder maakt. Tot lot gebruik je nog een schuurpapier wat twee keer zo fijn is, zodat je een nog gladder drijflichaam krijgt.

Wanneer je bezig bent met de vorm van je drijflichaam zijn er geen regels in hoe de vorm moet zijn. Voor een normale vorm kun je het best een drijflichaam doen die boven breed is en onder veel smaller wordt. Wel is het belangrijk dat je drijflichaam helemaal gelijk is aan alle zijdes, anders is er de kans dat je geen balans hebt.

Stap 4: antenne maken

Pak nu de satéprikker om de antenne te maken. Je kunt zelf kiezen hoe lang je de antenne wilt maken. Je hebt namelijk allemaal verschillende dobbers van heel lang tot klein. Over het algemeen is een dobber tussen de 10 centimeter en 15 centimeter prima. Deze kun je prima met een schaar doorknippen. Schuif tot slot de prikker door het drijflichaam.

Stap 5: draadoog maken

Om het oogje voor de draad te maken, heb je het gegalvaniseerde draad nodig en een spijker. Draai het draad een keer om de spijker heen, zodat je het oog maakt. Knip daarna het draad af op ongeveer 1 centimeter aan beide kanten.

Hierna bevestig je het oogje aan de onderkant van de dobber. Dit doe je door de satéprikker tussen de twee uiteindes van het draadjes te leggen. Nu kun je het geheel aan elkaar lijmen.

Zelf maak ik mijn dobbers met één oog, omdat dit prettiger vist. Hierdoor is je dobber een stuk flexibeler en mocht het een keer tussen obstakels komen, dan komt het er ook weer makkelijker uit.

Waarom moet je dobbers verven

Het gaan verven van de dobbers is een hele belangrijke stap. Met het verven zorg je ervoor dat je dobber waterbestendig wordt. Je doet namelijk verschillende laagjes, waaronder ook verschillende grondlaagjes. Deze zorgen ervoor dat je dobber helemaal waterdicht wordt, en de punten die in verbinding met elkaar staan ook dicht worden.

Daarnaast zorgt het gebruik van kleuren ervoor dat je de karper niet laat schrikken door de dobber en dat je zelf de dobber goed kunt zien. Over het algemeen werken felle kleuren aan de bovenkant goed om van afstand te zien, zoals oranje.

Waarom moet je dobbers verven

Wat heb je nodig om dobbers te verven

Wanneer je wilt beginnen met het verven van je dobbers heb je verschillende spullen nodig. Hieronder heb ik een lijstje met alle spullen die je nodig gaat hebben:

  • Penseeltjes
  • Bakjes met water of terpentine
  • Grondverf
  • Gekleurde verf
  • Blanke lak
  • Krant (voor stofvrije ondergrond)
  • Verftape

Zoals je hierboven ziet kun je zowel water als terpentine nodig hebben. Deze heb je namelijk nodig om je kwasten mee schoon te maken. Op het moment dat je verf hebt die op waterbasis is, kun je gewoon een bakje met water gebruiken. Bij verf op terpentine basis heb je terpentine nodig om je kwasten mee schoon te maken.

De blanke lak is voor de afwerking van de dobber. Zelf kies ik hier altijd voor hoogglans, omdat ik hiermee mijn dobbers mooier vind. Je kunt natuurlijk zelf kiezen of je gaat voor mat, zijde- of hoogglans.

Hoe verf je de dobbers

Je dobbers verven gaat in verschillende fases. Tussen deze fases neem je enige tijd, omdat je moet wachten tot de laag die je hebt aangebracht droog is. Mocht deze nog niet droog zijn, dan kan het zijn dat je dobber niet goed wordt.

Stap 1: Grondlaag aanbrengen

Het aanbrengen van de grondlaag is misschien wel de belangrijkste stap. Hierbij is het namelijk de bedoeling dat je dobber waterdicht wordt en het geeft een beter effect bij de kleurafwerking. Zorg ervoor dat je niet teveel grondverf gebruikt, want dit zorgt alleen maar voor klodders op de dobber.

Begin met het mooi maken van de dobber door een klein laagje erop te doen. Je moet precies zoveel doen dat het hout een grondlaag kleur gekregen heeft. Hierna wacht je tot het droog is en zorg je ervoor dat het een dikkere grondlaag kleur krijgt. Na twee keer is het vaak al goed om naar de volgende stap te gaan.

Stap 2: Kleur aanbrengen

Het aanbrengen van de kleur gaat ook in meerdere stappen. Om een mooie dobber te krijgen, is het mooi om de onderkant 1 kleur te doen en de antenne in twee kleuren. Om dit mooi te krijgen is het goed om een stukje verftape op het midden van de antenne te plakken. Hierdoor krijg je rechtere lijnen.

Breng vervolgens de onderste laag aan en zorg ervoor dat dit goed dekt. Op het moment dat deze droog is, kun je nog een laag erop doen totdat jij denkt dat het goed is.

Hierna kun je aan de bovenkant van de antenne ook een felle kleur aanbrengen.

Tot slot moet je de tape er nog afhalen voordat de verf droog is. Dit voorkomt namelijk dat de verf op de tape gehecht is aan de verf op de dobber tijdens het opdrogen. Wanneer je na het drogen de tape eraf haalt, heb je de kans dat je de verf van de dobber meetrekt.

Stap 3: Afwerken van de dobber

Nu je alle lagen erop hebt gedaan, kun je de allerlaatste stap uitvoeren. Hierbij is het de bedoeling om gebruik te maken van blanke lak. Dit zorgt ervoor dat alle verf beschermt is en je geen last hebt van water in je dobber. Doe dit ook twee keer, maar wacht wel tussendoor totdat de lak droog is.

Hoelang gaan zelfgemaakte dobbers mee

Nu je precies weet hoe je zelf dobbers kunt maken en kunt afwerken, rest nog de vraag hoelang de zelfgemaakte dobbers meegaan. Eerlijk gezegd is de kwaliteit van de dobber, na een aantal jaar proberen, identiek aan de dobbers van de winkel.

De dobbers gaan even lang mee als de dobbers die je in de winkel koopt. Belangrijk hierbij is dat dobbers niet oneindig meegaan. Na een tijdje raakt een dobber uitgedroogd en gaat hij splijten of raken er onderdelen los. Dit komt door het water en tegelijk zon pakken.