Als je begint met het vissen op zeelt, dan ben je natuurlijk opzoek naar aas wat goed werkt. De meeste beginnende zeeltvissers, zijn ook vissers op andere witvissoorten. Het is daarom erg handig om te beginnen met aas wat je al een beetje kent. Een goed voorbeeld hiervan is door mais te gaan gebruiken. Het vissen op zeelt met mais is niet lastig, alleen heb je wel de juiste informatie nodig. Maar hoe kun je zeelt vangen met mais?

Als je zeelt wilt vangen met mais, dan kun je dat het beste doen in het voorjaar. De beste plek om zeelt te vangen is op een smal watertje met plekken waar hij onder kan zitten. Mais kun je erg goed gebruiken in combinatie met het penvissen. Maak een paar kleine plekjes en vis deze één voor één af.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je zeelt kunt vangen met mais. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over waarom mais goed werkt om zeelt mee te vangen, waar je op zeelt moet vissen, wanneer je het beste kunt vissen, op welke manier je zeelt kunt vangen en hoe je kunt voorvoeren bij het vissen op zeelt. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je op zeelt moet vissen.

Waarom werkt mais zo goed voor zeelt

Mais is erg goed aas voor het vangen van zeelt, omdat het veel aantrekkingskracht heeft op de zeelt. Mais heeft namelijk een ontzettend opvallende kleur onderwater, waardoor het goed opvalt als de zeelt er langs zwemt. Daarnaast is de zeelt een alleseter. Alles wat lekker is, eet hij. Mais is erg zoet en heeft daardoor een fijne smaak. Deze smaak is iets wat zeelten lekker vinden.

Als je mais gebruikt tijdens het vissen, dan krijg je dat de maiskorrels richting de bodem zakken. De bodem is precies de plek waar de zeelt aast en doormiddel van een voerplekje, krijg je dat de zeelt ook flink kan gaan azen. Als er eenmaal één zeelt aan het azen is, krijg je dat de andere zeelten ook richting die plek trekken.

Waarom werkt mais zo goed voor zeelt

Waar kun je vissen op zeelt met mais

Voordat je begint met vissen, is het belangrijk dat je weet waar de vissen zitten. Om zoveel mogelijk zeelt te kunnen vangen, wil je precies vissen waar de zeelt zit. Zelf doe ik altijd van te voren eerst onderzoek naar het water en ga ik er een keer langs, voordat ik daadwerkelijk begin met vissen.

Als eerste moet je kijken naar het type water waar een zeelt vooral zit. Zeelt zit voornamelijk in de volgende wateren:

  • Polder
  • Plas
  • Sloten in een woonwijk

Wanneer ik zo’n soort water gevonden heb, ga ik eerst wat rondjes lopen om te kijken of er goede plekken voor de zeelt zijn. Een echte plek voor zeelt, is een stapel lelies. Aan de onderkant van lelies zitten namelijk slakjes en deze eet de zeelt op. Een andere ideale plek voor zeelt is bij een paaltje of steiger. Wanneer er iets in het water zit, is de kans groot dat er ook slakjes tegenaan zitten.

Vervolgens kijk ik of ik eventueel zeelt kan zien en als dat niet het geval is, kies ik ervoor om het alsnog te proberen. Mocht ik zeelt zien, dan weet ik precies waar ik moet vissen. Op het moment dat ik geen zeelt vind, dan moet ik tijdens mijn sessie nog iets meer opzoek gaan.

Lees hier meer over waar je zeelt kunt vangen.

Waar kun je vissen op zeelt met mais

Wanneer kun je zeelt vangen met mais

Mais is aas wat je bijna altijd kunt gebruiken om zeelt mee te vangen. Wel is het zo dat er momenten zijn waarbij het makkelijker is om de zeelt te vangen. Ook zijn er momenten waarbij je beter mais kunt gebruiken dan groot aas.

Zelf vis ik het liefste op zeelt in het vroege voorjaar, omdat in deze periode ze het actiefst zijn. Ook houd ik er rekening mee met hoe laat ik ga vissen. Zeelt is een vis die niet erg actief is op de zonmomenten en juist meer neigt naar de donkere uurtjes. Het beste moment om zeelt te vangen is in de avond. Tijdens de avond is de vis volop aan het zoeken naar voedsel en is hij makkelijker te vinden. Overdag zit hij meer verstopt onder plekken, waardoor je hem moeilijker vindt.

In de zomer is het een stuk lastiger om zeelt te vangen, want dan schijnt de zon natuurlijk langer. Wel is de latere avond erg goed om zeelt te vangen. Rond een uur of 8 wordt de zeelt weer actief. Om dat tijdsstip is het dan ook nog niet helemaal donker, waardoor het vooral voor de beginners een stuk makkelijker wordt om te vissen. Het is ook een erg goede periode voor mais.

Je kunt vissen op zeelt zo’n beetje t/m het najaar. Vanaf het najaar krijg je dat de zeelt alweer een stuk minder actief wordt, waardoor je je tactiek weer moet veranderen. Vooral in deze periode gebruik ik alleen nog maar mais, omdat andere aassoorten vaak te groot worden of niet opvallen.

Lees hier meer over wanneer je op zeelt kunt vissen.

Zeelt vissen met de pen

Op het moment dat je wilt beginnen met het vissen op zeelt, dan raad ik het aan om gebruik te maken van de pen. Bij het zeelt vissen met de pen kan je ervoor kiezen om dit met een werphengel of vaste hengel te doen. Vooral op de kleinere wateren is het handiger om gebruik te maken van een werphengel, omdat je bij een vaste stok een erg lange hengel krijgt. Deze lengte is niet altijd even handig, maar kan prima gebruikt worden op een plas. Wanneer ik op een groter water ga, vis ik vaak op zeelt met de vaste stok.

Bij het penvissen is het ook belangrijk dat op de juiste hoogte aan het vissen bent. Zeelt is een vis die op de bodem aast, waardoor je je dobber juist moet uitloden. Als je zeelt wilt vangen met mais, dan krijg je dat je aas ook automatisch naar de bodem zakt.

Lees hier precies hoe je moet penvissen op zeelt.

Zeelt vissen met de pen

Wat voor montage heb je nodig voor het vissen op zeelt

Als montage voor het vissen op zeelt met de pen, hoef je niet erg lastig te doen. Het is als eerste belangrijk dat je een goede lijn hebt. Je kunt als lijn het beste gebruik maken van een 20/100 tot 25/100, van nylon materiaal. De dikte zorgt ervoor dat je de kracht van de vis aankan en tegelijk ook bestemd bent tegen de obstakels, waar je vaak dichtbij gaat vissen. Mocht je echt dicht langs de obstakels vissen, dan raad ik het aan om te gaan voor een 25/100. Het nylon zorgt ervoor dat je rek in je lijn hebt. Hierdoor zorg je ervoor dat je controle houdt over de vis. Mocht de vis wat kracht gebruiken, dan zorgt de rek ervoor dat je de vis niet verliest.

Hierna moet je één stuitje op je lijn schuiven, daarna een dobber en hierna weer een stuitje. Je kunt hierdoor goed je dobber op een bepaalde hoogte zetten. Als dobber kun je het beste gebruik maken van een 0.75 grams dobber.

Lees hier meer over de montage bij het penvissen.

Wat voor haak heb je nodig voor zeelt

Vervolgens maak je het haakje aan de onderkant van de lijn. Zelf kies ik ervoor om zo klein mogelijk te vissen, zodat ik voorkom dat de haak teveel opvalt. Veel beginners denken dat je bij een grote vis ook een grote haak nodig hebt. Dit is niet helemaal juist, want het gaat vooral om de kracht van de haak en of je haak scherp genoeg is. De haakpunt moet erg scherp zijn, zodat je de zeelt goed haakt. Als haakmaat maak ik gebruik van een haakmaat 10, maar het liefst zelfs een haakmaat 12. Hoe kleiner je haak is, hoe minder maiskorrels je kwijt kunt op de haak. Mocht ik met een haakmaat 12 vissen, dan kies ik vaak voor één of twee maiskorrel(s).

Lees hier meer over welke haak je voor zeelt nodig hebt.

Wat voor haak heb je nodig voor zeelt

Hoeveel lood moet ik gebruiken bij het vissen

Als laatste moet je ook nog de juiste hoeveelheid lood op je lijn zetten. Als eerste moet je ervoor zorgen dat je met een sleepje gaat vissen. Met een sleepje vissen betekent dat je met een klein stukje lijn op de bodem vist. Hiermee voorkom je dat de vis te dichtbij de lijn zwemt, met als gevolg dat hij er tegenaan zwemt en schrikt. Een sleepje krijg je door een klein loodje op 10 centimeter van de haak te doen. Mocht je nu ingooien, dan trekt dit onderste loodje richting de bodem.

Hierna moet je ervoor zorgen dat je dobber goed het water in getrokken wordt en rechtop gaat staan. Hiervoor moet je vaak de hoeveelheid die op de dobber staat aangegeven, gebruiken als lood. Echter is het zo dat een dobber een klein beetje van dit gewicht kan afwijken, waardoor je altijd goed moet kijken of het inderdaad werkt. Doe hierbij de loodjes op 40 centimeter van de haak. Ook moet je alle loodjes tegen elkaar aan doen, zodat je voorkomt dat je lijn in de knoop gaat. Mocht je dobber nog niet goed in het water staan, dan moet je nog wat aanpassingen doen. Als je dobber ondertrekt, dan is het te zwaar. Wanneer je dobber plat blijft liggen, moet je er wat lood bij doen.

Hoe gebruik je grondvoer voor zeelt

Om ervoor te zorgen dat de zeelt actief is op het moment dat jij er gaat vissen, is het belangrijk dat je van te voren gaat voorvoeren. Voorvoeren kun je het beste doen door het mais te gebruiken waarmee je gaat vissen.

Koop een lekker groot blik mais en begin met één klein handje mais per plekje te voeren. Wacht vervolgens even 10 minuten, zodat je de zeelt de tijd geeft om de vis plek te ontdekken. Vervolgens kun je beginnen met vissen. Ga naar het eerste plekje toe waar je gevoerd hebt en ga hier 10 minuutjes vissen.

Mocht je veel activiteit zien en eventueel zelfs een aanbeet gehad hebben, dan kun je ervoor kiezen om nog één handje bij te voeren. Op dit moment kan het zijn dat de zeelten al erg actief aan het azen zijn en je plek zo leegeten.

Het tegenovergestelde moet je doen als je juist geen activiteit ziet. Hier krijg je vaak dat de zeelt niet actief aan het azen is en het eten gewoon nog op de bodem ligt. Als je nu bij gaat voeren, krijg je dat je voerplek teveel eten heeft, waardoor je de kans verkleint dat ze in je haakaas gaan bijten. Tevens is het ook zonde als blijkt dat er helemaal geen vis actief was op die plek. Je kunt er beter voor kiezen om deze plek wat rust te geven en te wachten op activiteit. Mocht er na een langere tijd nog geen vis te zien zijn, dan kun je er beter voor kiezen om deze plek, tijdens die sessie, links te laten liggen.

Hoe gebruik je grondvoer voor zeelt