Wanneer je een speciale vis wilt vangen, dan kun je eens gaan kijken om op zeelt te vissen. Zeelt is een vis die zich niet makkelijk laat zien en daardoor is het echt een uitdaging om deze vis te vangen. Als je begint met het vissen op zeelt, dan zal je merken dat het vrij lastig is. Je zal echt niet gelijk de eerste keer zeelt vangen. Daarnaast is het van belang dat je wat informatie hebt, omdat het een vis is die je vooral in specifieke situaties kunt vangen. Maar hoe vang je dan een zeelt?

Als je zeelt wilt vangen, kun je het beste gaan vissen buiten de zonuren. Ook is schaduw een ideale plek om te gaan vissen. Ze zitten het meeste tussen erg veel begroeien, zoek daarom een water met veel natuur. Je kunt het beste gaan penvissen met een pinda, want hier zijn ze echt dol op.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je zeelt kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat zeelt precies voor vis is, waarom het zo moeilijk is om zeelt te vangen, waar en wanneer je zeelt kunt vangen, hoe je op zeelt moet vissen en wat je het beste als aas kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je op zeelt kunt vissen.

Wat is een zeelt

Zeelt is een vis die valt onder de witvissoorten en de karperachtige. In Nederland komt er ontzettend veel zeelt voor, maar toch weten veel mensen er niet van af. Dat komt namelijk omdat zeelt een vis is die zichzelf niet graag laat zijn. Het is een erg schuwe vis en houdt niet van zonlicht. Daarentegen zijn ze wel echt dol op een goede beschutting van waterplanten. Het liefste zitten ze hier en gaan ze opzoek naar voedsel.

Zeelt zelf is een grote vis. Een normale lengte voor zeelt is zo tussen de 55 en 60 centimeter lang. Grote zeelten worden zo maximaal 70 centimeter. Hiermee is het een van de grotere soorten die je in Nederland kunt vangen. De kleur van zeelt is bruin en aan de onderkant is het wat goud/geel. Het schubbenpatroon van de zeelt is erg mooi. Hij heeft allemaal hele kleine schubjes, waardoor het er erg indrukwekkend uitziet.

Tot slot is zeelt ook erg herkenbaar aan twee dingen. Als eerste heeft zeelt een hele kleine rugvin. Deze rugvin is hoog, maar erg kort. Daarnaast heeft een zeelt prachtige ogen. Een zeelt heeft een beetje rode/oranje ogen. Bij een vangst zal je wel zien dat het er erg bijzonder uitziet.

Wat is een zeelt

Waarom is het zo moeilijk om zeelt te vangen

Zoals ik eerder al vertelde is het niet erg eenvoudig om zeelt te vangen. De grootste reden dat het zo moeilijk is om zeelt te vangen, komt door de schuwheid en het passieve van de vis. Een zeelt is een vis die zich niet makkelijk laat zien, dit komt namelijk omdat hij zich vooral verschuilt. Dit verschuilen doet hij tussen allemaal waterplanten. Daarnaast bevindt hij zich over het algemeen op de bodem. Hierdoor is het niet makkelijk om zeelt te spotten.

Tevens is het ook zo dat een zeelt zich verschuilt in de meest begroeiende delen van het water. Dit betekent echt dat je je best moet doen om ze te vangen. Wanneer je normaal denkt deze plek is te moeilijk om te bevissen, krijg je dat je juist op zo’n plek moet vissen. De vissen zitten echt vol in de waterplanten en daardoor is het geen makkelijke plek om te bevissen.

Tot slot is het zo dat je ze ook niet makkelijk kunt zien. Het zijn vissen die niet snel zwemmen, waardoor je bijvoorbeeld geen zwemgolven zult zien. Ook hoef je er geen rekening mee te houden, dat je planten ziet bewegen. De vis is echt super rustig en zal zich niet snel kenbaar maken.

Op wat voor water kun je zeelt vangen

Zeelt vangen kun je op verschillende soorten water doen. Het belangrijkste is dat er op dit water genoeg voedsel voor de zeelt is en genoeg beschutting. Als we dan gaan kijken naar water wat goed is voor zeelt, dan hebben we het bijvoorbeeld over een kanaal. Op een kanaal zit ontzettend veel zeelt, omdat je hier vaak boten hebt liggen of lelievelden. Onder deze boten zitten ontzettend veel beestjes en zeelt zit hier vaak onder. Hetzelfde geldt voor een lelieveld. Onder het blad van een lelie zitten ook veel slakjes. Deze slakjes worden gegeten door de zeelt.

Andere goede wateren zijn bijvoorbeeld een polder, plas en woonwijk. Je moet vooral bij de woonwijk niet bij de bebouwing gaan vissen, maar meer richting de rustigere delen. Ga bijvoorbeeld aan het uiteinde van een sloot vissen, waar je ook veel waterplanten hebt. Een rietkraag kan ook een echte schuilplek voor de zeelt zijn. Vis je op een water waar de zon schijnt, kies er dan voor om op de schaduwplekken te vissen.

Op wat voor water kun je zeelt vangen

Waar zit zeelt in het water

Zoals ik eerder al vertelde is zeelt echt een vis die zich bevindt op plekken met veel waterplanten. Houd er daarom ook rekening mee dat je tussen veel planten moet gaan vissen. Een belangrijke tip hierbij is dat je ook je eigen vis plek kunt creëren. Als er teveel planten zijn, kun je ervoor kiezen om met een hark wat planten weg te halen. Hierdoor krijg je wel dat de vissen wegtrekken, maar na een half uurtje komen de vissen weer op hun plek terug.

Zeelt zit altijd op de bodem. Het is een vis die echt op de bodem ligt en ook opzoek gaat naar voedsel. In sommige gevallen wilt de vis ook richting het oppervlak trekken, maar dit is eigenlijk alleen als er niet teveel licht is. Dit doen ze dus bijvoorbeeld onder een lelieblad. Hier zitten veel beestjes, maar er komt geen zon.

Daarnaast is het zo dat de zeelt echt een vis is die houdt van stilwater. Ga daarom niet vissen op plekken waar een beetje stroming staat, maar kies dan voor een zijslootje waar het water stil is. Hier liggen de zeelten vaak rustig op de bodem en hebben ze geen last van het drukke water.

Waar zit zeelt in het water

Wanneer kun je zeelt vangen

Zeelt is een vis die erg gevoelig is. Om deze reden is het belangrijk om in de juiste periode op zeelt te vissen. Natuurlijk kun je prima zeelt vangen in de slechtere periodes, maar om makkelijk of veel zeelt te vangen kun je beter kiezen voor de juiste periode.

De beste periode om zeelt te vangen is tijdens het voorjaar of het najaar. Dit zijn de momenten dat het water niet te warm en niet te koud is. In het voorjaar is het water bijvoorbeeld nog koud, maar is het druk bezig met opwarmen. Elke dag wordt het water een beetje warmer en hierdoor wordt het ook steeds iets makkelijker om zeelt te vangen. De beste watertemperatuur voor zeelt is rond de 12 tot 15 graden.

Andersom geldt hetzelfde voor het najaar. In deze periode is het water warm, maar zal je merken dat het met de dag kouder wordt. Uiteindelijk gaat het van een erg warmere temperatuur, weer naar een betere temperatuur.

De mindere periodes zijn in de winter en de zomer. In deze periodes is de zeelt niet erg actief. Dit komt namelijk omdat het water of te koud of te warm is. Het is dan niet aantrekkelijk voor de vis om veel te zwemmen en opzoek te gaan naar voedsel. Hierin zal die vooral stil op de bodem liggen, verstopt tussen een hoop waterplanten.

Lees hier meer over wanneer je op zeelt kunt vissen.

Op welk tijdsstip kun je het beste vissen op zeelt

Daarnaast is het tijdsstip ook ontzettend belangrijk voor zeelt. Zeelt is een vis die zich niet graag in licht bevindt. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden. Wanneer ik op zeelt vis, dan kies ik ervoor om voor zonsopkomst en na zonsondergang te vissen. Dit zijn namelijk de momenten dat er niet veel licht is, waardoor de zeelt iets meer in beweging komt. Hij gaat meer opzoek naar voedsel en laat zich iets makkelijker zien.

Wanneer het zonnig is, krijg je dat de vis weer passief wordt. Hij begint weer richting zijn schuilplaats te trekken en stil op de bodem te liggen. Het is daarom totaal niet efficiënt om overdag te gaan vissen. Er is dan echt teveel licht voor de zeelt.

Op welk tijdsstip kun je het beste vissen op zeelt

Kun je nachtvissen op zeelt

Nu je denkt dat zeelt makkelijk in het donker te vangen is, dan heb je het fout. Deze vis is namelijk een liefhebber van het donker, maar toch wilt hij zich in het donker ook niet makkelijk laten zien. De vis ligt zelfs in het donker het liefste stil op de bodem. Wel kan hij met zijn baarddraden en neus goed opzoek naar voedsel en zal hij dit ook zeker regelmatig doen.

Buiten het gedrag van de vis, krijg je ook te maken met de plek waar je moet vissen. In het donker is een plek met veel begroeiing niet de makkelijkste plek om te bevissen. Het is dan voor de beginnende visser ook niet aan te raden om het echte donker erbij te betrekken.

Het is wel mogelijk om zeelt in de nacht te vangen, maar ga er maar niet vanuit dat het makkelijker is om in de nacht een zeelt te vangen.

Wat is de beste manier om zeelt te vangen

Wanneer je op zeelt wilt vissen, dan kun je op verschillende manieren gaan beginnen. Je kunt zeelt vangen door te gaan penvissen of door te gaan feedervissen op zeelt. Als je net begint met vissen, dan raad ik het aan om te gaan penvissen, omdat dit de makkelijkere van de twee is. Echter kun je niet zomaar elke manier altijd uitvoeren. Je moet een beetje rekening houden met de omstandigheden en dan met name het viswater. Op een groter water is het aan te raden om voor feedervissen te kiezen, terwijl je op kleinere wateren beter kunt gaan penvissen.

Hieronder neem ik je mee in hoe je beide vistechnieken kunt aanpakken en daarmee je kansen op zeelt vergroot.

Hoe kun je penvissen op zeelt

Als je wilt penvissen op zeelt, dan is het belangrijk om op een niet te groot water te vissen. Met het penvissen heb je namelijk geen zware montage, waarmee je een goed stuk kunt werpen. Je moet het dus echt hebben van de kantjes.

Het grote voordeel van het penvissen, is dat je bijvoorbeeld een lelieveld echt perfect kunt afvissen. Als het een groot veld is, kun je helemaal rondom het veld makkelijk vissen met een dobber.

Met het penvissen moet je ervoor zorgen dat je je aas op de bodem krijgt. Dit krijg je voor elkaar als je je dobber zo uitlood, dat het aas op de bodem komt te liggen.

Voor het penvissen op zeelt heb je niet perse hele speciale materialen nodig. Als eerste heb je een penhengel nodig, maar je kunt prima gebruik maken van je karper penhengel. De molen die je gebruikt moet een kleine molen zijn, met een goed werkende slip. Daarna heb je een lijn nodig van zo’n 25/100. Voor de lijn zou ik niet te dun gaan, omdat je veelal bij obstakels gaat vissen en een dunne lijn te makkelijk kapot gaat.

Lees hier precies hoe je kunt penvissen op zeelt.

Hoe kun je penvissen op zeelt

Welke montage heb ik nodig voor het penvissen op zeelt

De montage is bij het penvissen ook redelijk belangrijk. Als eerste moet je een goede dobber gebruiken. Als dobber kun je het beste gebruik maken van een zo licht mogelijke variant. Deze kun je vervolgens op je lijn schuiven en tegenhouden met een stuitje erboven.

Hierna is het van belang dat je onderop een haakje knoopt. Voor het zeeltvissen kun je gebruik maken van een niet te groot haakje. Gebruik als grootste haak een haakmaat 8 en als kleinste een haakmaat 14. Zelf nijg ik altijd het meeste naar een haakmaat 14, omdat deze lekker klein is en daardoor moeilijk opvalt. Mocht je met een hair willen vissen, omdat je met hard aas vist, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een haakmaat 16.

Als laatste moet je nu nog je dobber uitloden. Kies ervoor om een klein loodje 10 centimeter boven je haak te doen, zodat je met een sleepje gaat vissen. Een sleepje voorkomt namelijk veel lijnzwemmers. Hierna moet je ongeveer het gewicht van je dobber op de lijn doen. Doe vervolgens je montage in het water en kijk hoe je dobber erop reageert. Als je dobber nog platligt, moet je meer lood toevoegen.

Lees hier meer over welke haak je voor zeelt nodig hebt bij het penvissen.

Op welke manier kun je feedervissen op zeelt

Het is tevens ook mogelijk om te gaan feedervissen op zeelt. Het feedervissen op zeelt is een erg leuke manier om zeelt te vangen, omdat je redelijk makkelijk veel zeelt kunt vangen. Met het feedervissen vis je namelijk erg precies en werp je altijd op dezelfde plek. Mocht je zeelt vangen, dan weet je waar ze zitten en kun je daar de hele tijd blijven vissen.

Als je wilt gaan feedervissen, dan kun je dit het beste doen op een wat groter water. Het feedervissen is er erg op ontworpen om een beetje op afstand te vissen, omdat je met een zware korf goed kunt werpen.

Een aanbeet bij het feedervissen is niet erg lastig waar te nemen. Je legt namelijk je hengel in een hengelsteun en laat je top vrij. Op het moment dat je beet hebt, dan zie je dat je toppen beginnen te bewegen. Het is daarom ook belangrijk om gebruik te maken van vrij zachte feedertoppen.

Lees hier precies hoe je kunt feedervissen op zeelt.

Op welke manier kun je feedervissen op zeelt

Welke montage heb ik nodig bij het feedervissen op zeelt

De montage kan bij het feedervissen erg verschillen en is daardoor iets lastiger om te maken. Echter biedt het ook veel kansen dat je zoveel verschillende montage hebt. Een montage is namelijk speciaal gemaakt voor een bepaalde situatie. Hierdoor is de kans dus groter dat je in bepaalde situaties zeelt gaat vangen.

Ik neem je in ieder geval mee in de algemene montage voor het feedervissen. Deze montage is zo gemaakt dat je er in de meeste gevallen goed zeelt mee kunt vangen. Je kunt ervoor kiezen om een korf of een method feeder te gebruiken. Het knopen van een method feeder is het makkelijkste, omdat deze tussen je hoofdlijn en onderlijn komt. Er zit zowel een haakje aan de bovenkant, als de onderkant van de method feeder. Hier hoef je hem uiteindelijk alleen nog maar aan vast te maken.

Het knopen van de korf aan de hoofdlijn is toch iet anders. Hierbij kies ik ervoor om eerst de onderlijn te maken en hier uiteindelijk de korf tussen te zetten. Het onderlijntje maak ik het liefste zo makkelijk mogelijk, met een haakje onder en een speltwartel boven. De korf doe ik tussen mijn hoofdlijn en onderlijn en maak ik vast doormiddel van een speltwartel. Ik haak de speltwartel eigenlijk aan het oogje van de korf. Hierdoor komt hij gelijk vast te zitten en zit hij op de juiste manier.

Welk aas heb je nodig voor zeelt

Als je echt goed zeelt wilt vangen, dan kun je het beste gebruik maken van pinda’s. Zeelt is namelijk dol op pinda’s en deze werken echt goed om geen bijvangsten te krijgen. Hierdoor kun je gericht op zeelt gaan vissen. Het beste kun je een pinda tussen een baitband doen of met een elastiekje op de haak zetten. Ze hebben niet speciaal pinda’s voor zeelt, je kunt gewoon gebruik maken van normale pinda’s om zeelt te vangen.

Buiten pinda’s kun je natuurlijk ook gebruik maken van andere soorten aas. Kleine boilies werken bijvoorbeeld ook erg goed voor het vissen op zeelt. Mais is ook aas wat erg goed werkt voor zeelt, maar is natuurlijk ook erg witvis gevoelig. Tot slot is een zeelt ook gewend om beestjes te eten. Door gebruik te maken van wormen, vergroot je ook je kans om zeelt te vangen.

Lees hier meer over welk aas je kunt gebruiken voor zeelt.

Welk aas heb je nodig voor zeelt

Hoe kun je voorvoeren voor zeelt

Als laatste moeten we nog bespreken hoe je kunt voorvoeren op zeelt. Het is erg belangrijk om te voeren voor zeelt, omdat je wilt dat de zeelt actief wordt op je plek. Je wilt echt dat de zeelt volop aan het azen is, tijdens het moment dat je aan het vissen bent. Als je niet gaat voorvoeren, dan is de kans groot dat ze je aas volledig negeren.

Als je goed wilt voorvoeren voor zeelt, dan kun je het beste één dag van te voren goed voeren. Zorg ervoor dat je weet waar je wilt vissen en voer wat handjes van het aas waarmee je wilt vissen. Als je dan de volgende dag wilt vissen, dan weet je vis al van je aas en is de kans groot dat je veel gaat vangen. Nu kun je er nog voor kiezen om voor je vissessie één uur van te voren een klein beetje te voeren. Hiermee creëer je dat de vis actief wordt op het moment dat je gaat vissen.