Wanneer je al een tijdje aan het vissen bent, zal je merken dat je graag steeds grotere vissen wilt vangen. Het vangen van grotere vissen, krijg je voor elkaar door je echt alleen te richten op grote karpers. Een groot nadeel van het vissen op echt grote karpers, is dat het een stuk lastiger wordt om karpers te vangen. Hierdoor zal je merken dat je een stuk minder vissen zult vangen. Maar hoe kun je dan succesvol vissen op grote karper.

Succesvol vissen op grote karper kun je het beste doen door statisch te gaan vissen. De meeste grote karpers zitten ook op de grotere wateren. Zorg er ook voor dat je materiaal in orde is, om de kracht van de grotere karpers aan te kunnen. Als aas maak ik het liefste gebruik van grote boilies.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je succesvol op grote karper kunt vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat een grote karper is, waarom het vangen van grotere karpers een stuk moeilijker is, wanneer je het beste kunt vissen, waar de grotere karpers zitten, hoe je het vissen moet aanpakken en welk aas je moet gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je succesvol op grote karper kunt vissen.

Wat is een grote karper

Een grote karper is een karper die een stuk groter is dan de normale maat. Normaal wordt een karper ongeveer tussen de 60 – en 70 centimeter groot. Alles wat hier buiten valt, zorgt ervoor dat een karper echt groot is. Ook zie je bij deze vissen dat hun buik erg groeit. Kleine karpers hebben vaak een rechte bouw. Echter is het zo dat de grote karpers een veel dikkere buik krijgen.

Daarnaast is het zo dat een veel grotere karper ook een grotere bek heeft. Hierdoor krijg je dat deze vissen meerdere stukken aas pakken, waardoor je ze nog meer kon lokken.

Een grotere karper is ook een heel stuk zwaarder. Normaal is een karper ongeveer 5 kilo zwaar. Als een karper zich helemaal vol eet, dan zal je zien dat ze ook een heel stuk zwaarder worden. Een hele grote karper kan zo tussen de 15 en 20 kilogram zijn. Deze zijn erg zwaar en daarom is het belangrijk dat je een beetje je aanpak gaat aanpassen.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over wat een karper is.

Wat is een grote karper

Wat is de grootste karper ooit gevangen

De grootste karper die gevangen is, is een schubkarper. Deze karper was maar liefst 108 centimeter groot en had een gewicht van 31.4 kilogram. Deze grote karper is gevangen door Joop Butselaar en is in de nieuwkoopse plassen gevangen.

Het is niet gebruikelijk dat je zulke grote vissen vangt, maar het is zeker wel mogelijk om de grotere vissen uit het water te halen. Hiervoor is het belangrijk dat je wat gerichter op deze vissen gaat vissen. Echter is het vangen van kleinere karpers niet uit te sluiten.

Wat is de grootste karper ooit gevangen

Waarom is het vangen van een grote karper moeilijker

Een grote karper vangen is niet het makkelijkste, omdat je niet precies weet welke vis uiteindelijk je aas gaat pakken. Door te vissen op karper zorg je er eigenlijk al voor dat je wat gerichter aan het vissen bent en je de kleinere vissen, zoals een voorn, links laat liggen.

Daarnaast is het zo dat de grotere karpers altijd al een stukje ouder zijn, omdat een karper groeit in de loop der jaren. Dit betekent vaak ook dat het vangen van grotere karpers moeilijker is, omdat ze al een beetje weten hoe het is om gevangen te worden. Het is dus best belangrijk dat je ze anders probeert te vangen, dan dat alle andere mensen al doen. Vaak hebben ze namelijk een bepaald trauma met een bepaald stuk aas, waardoor ze hier niet op te vangen zijn. Hoe vaker een vis gevangen is, hoe schuwer hij wordt.

Natuurlijk is het wel mogelijk om succesvol op grote karper te vissen en dat lees je hier.

Wanneer kun je het beste gaan vissen

Zoals ik eerder al vertelde is het zo dat grote karpers vangen een stuk lastiger is. Wil je toch succesvol vissen op grote karper, dan is het zeker belangrijk dat je op het juiste moment aan het vissen bent. Om te voorkomen dat je gezien wordt met het vissen, is het verstandig om tijdens de wat donkere momenten te gaan vissen. In het donker is het namelijk zo dat de vissen het een stuk lastiger vinden om alles goed te zien. Hierdoor krijg je dat ze ook een stuk minder de gevaren zullen zien. Zelf vis ik het liefste in de avond en dan neem ik vaak de nacht mee.

Omdat ik met het vissen op grote karper vaak gebruik maak van veel en groot aas, is het belangrijk dat je ook in een periode aan het vissen bent waarin de vissen veel eten. In de zomeravonden lukt het vaak om goed karper te vangen, door het gebruik van veel aas. Om deze reden kies ik ervoor om deze techniek vooral toe te passen tijdens de zomer. Het is ook mogelijk om dit te doen tijdens het voorjaar, maar dan met voorkeur een beetje aan het einde.

Klik hier voor mijn artikel over hoe je tijdens de zomer op karper kunt vissen.

Wanneer kun je het beste gaan vissen

Waar kun je succesvol op grote karper vissen

Grote karpers zitten voornamelijk op groot water, omdat ze hier de ruimte hebben om te kunnen groeien. Op het moment dat je wilt dat karpers groot worden, is het belangrijk dat ze genoeg te eten hebben en de ruimte hebben. Grotere karpers zijn namelijk ook een stukje sterker en deze kracht bouwen ze op door veel te zwemmen.

Vooral op rivieren zitten echt grote karpers. Rivieren zijn namelijk wateren waarbij er veel stroming is en daardoor moeten de vissen aardig wat kracht hebben, tijdens het zwemmen. Daarnaast is het eten hier vaak ver uit elkaar en moeten ze een afstandje zwemmen om eten te vinden.

Wel is het zo dat ze op rivieren al standaard zwemroutes hebben. Dit betekent dus dat het erg waardevol is om achter deze route te komen, omdat je dan precies weet waar de vissen zijn en naartoe gaan.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over het vissen op de rivier op karper.

Waar kun je succesvol op grote karper vissen

Wat zijn de echte hotspots op de rivier

Natuurlijk zijn er verschillende plekken op een rivier waar karper zit. Zelf vis ik het liefste tussen de waterplanten, omdat karpers hier makkelijk tussen blijven hangen. Het is hierbij belangrijk dat het een plek is waar ze graag naartoe zwemmen. Vissen zwemmen bijvoorbeeld graag naar een plek waar stroming op staat, omdat hier ook veel voedsel naartoe stroomt.

Daarnaast vis ik graag bij bruggen en sluizen, omdat hier ook veel activiteit in het water is. Hierdoor ontstaat er ook een stroming en dit zorgt ervoor dat er voedsel aanwezig is. Ook heb je hier door de stroming vaak te maken met diepte verschillen. In kuilen blijft ook makkelijk van alles liggen. Stel dat je bijvoorbeeld wilt voorvoeren, dan wordt het ook makkelijker om hier je aas in te laten liggen.

Lees hier meer over waar karper zit.

Hoe kan ik succesvol vissen op grote karper

Om succesvol op grote karper te vissen, is het belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste techniek. Zelf kies ik voor echt grote karpers voor het statisch vissen, omdat je hiermee ook langere sessies kunt vissen. Het grote voordeel van het statisch vissen, is dat je ervoor kunt kiezen om je hengel in een hengelsteun te leggen, met een beetmelder. De beetmelder zorgt ervoor dat je in de tussentijd iets anders kunt doen, waardoor je ook langere sessies kunt vissen.

Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens het vissen op je vis plek te werken of huiswerk te maken. Hiermee ben je wel de hele dag actief aan het vissen, maar hoef je er iets minder op te letten.

Stel dat je bijvoorbeeld in de avond en nacht wilt vissen, dan is dat ook mogelijk op deze manier. Tijdens het slapen gaat je beetmelder af en word je er wakker van. Hierdoor kun je prima slapen tijdens het vissen.

Een bijkomend voordeel van het statisch vissen, is dat je hiermee perfect de kracht van grote karpers aankunt. Het materiaal wat je gebruikt is vaak vrij sterk en kan daardoor ook wat meer kracht hebben. Ook is het zo dat je hierbij vaak op één vaste plek blijft, waardoor je ook meer spullen mee kunt nemen en niet de hele tijd mee hoeft te sjouwen. Hierdoor kun je ook een grotere onthaakmat gebruiken en een groter schepnet.

Welk materiaal heb ik nodig om succesvol op grote karper

Zoals ik hierboven al had beschreven is het belangrijk dat je sterk materiaal hebt bij het vissen en dat het allemaal groot genoeg is. Voor het statisch vissen heb je natuurlijk een goede hengel nodig, juiste montage, onthaakmat, schepnet, beetmelders en een goede lijn. Hieronder neem ik je mee in waar je allemaal op moet letten, per onderdeel.

Welke hengel heb ik nodig voor het statisch vissen

Een goede statische hengel voor grote karper is 3.60 meter lang. Hierbij is het belangrijk dat je goed kijkt naar het aantal ogen. Een stevige statische hengel heeft rond de 6 ogen, omdat hij een beetje stug moet zijn.

Daarnaast is het werpgewicht erg belangrijk. Een goede statische hengel moet een hoog werpgewicht hebben. Hierbij maak je namelijk veel gebruik van een zwaar stuk lood, waardoor je aardig wat kracht aan moet kunnen tijdens het werpen.

Lees hier mijn uitgebreide artikel over welke hengel je nodig hebt voor het statisch vissen.

Welke hengel heb ik nodig voor het statisch vissen

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een molen

Om goed op afstand te kunnen vissen, is het belangrijk om een molen te hebben waarbij veel lijn gebruikt kan worden. Voor het statisch vissen is het aan te raden om een molen uit de 5000 serie of hoger te gebruiken. Ook moet je een goede slip hebben voor de grote vissen, die je goed kunt verstellen. Met de slip zorg je ervoor dat je lijn niet breekt, wanneer er kracht op de hengel komt te staan. De slip zorgt ervoor dat je lijn kunt geven aan de karper, als er kracht op komt te staan.

Voor het statisch vissen is het hebben van een beetrunner ook handig. Met een beetrunner zorg je ervoor dat je lijn openstaat. Hierdoor kan een karper bij een aanbeet genoeg lijn meenemen, waardoor je de tijd hebt om naar je hengel toe te rennen met een aanbeet. Hierdoor is de kans op missers kleiner.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een molen

Wat voor lijn heb ik nodig voor sterke karpers

Op het moment dat je op karpers gaat vissen, is het belangrijk dat je ook gebruik maakt van een sterke lijn. Om een beetje wat rek in de lijn te hebben, is het aan te raden om met een nylon lijn te gaan vissen. Deze is namelijk een klein beetje rekbaar, waardoor je wat klappen op kunt vangen. Een nog betere optie is om met een fluorocarbon lijn te vissen. Het enige nadeel van deze lijn, is dat ze een stukje duurder zijn.

De dikte van de lijn heeft te maken met de grootte van de karpers, maar ook een beetje met de obstakels. Voor het vissen op grotere karpers raad ik het aan om minimaal met een 30/100 lijn te vissen. Omdat je de vissen niet teveel wilt afschrikken, zou ik niet te dik gaan. Ga bijvoorbeeld voor maximaal een 40/100 te lijn. Het liefste zou ik toch echt voor die 30/100 kiezen, omdat je lijn anders te dik wordt en het daardoor te opvallend kan worden.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over welke lijn goed is voor het statisch vissen op karper.

Wat voor lijn heb ik nodig voor sterke karpers

Wat voor montage kun je het beste gebruiken bij het statisch vissen

Om succesvol op grote karpers te kunnen vissen, is het van belang dat je montage niet opvalt. Om een goede montage te maken, is het van belang dat je met de juiste afmetingen aan he vissen bent. De daadwerkelijke onderlijn die je wilt gebruiken, is over het algemeen niet erg van belang. De keuze van je onderlijn hangt echt af van de situatie waarin je vist.

Je moet er rekening mee houden dat grotere karpers vaker gevangen zijn. Hierdoor krijg je dat deze karpers een stuk schuwer zijn en je daar je montage op moet aanpassen. Wat ik zelf belangrijk vind bij het vissen op schuwe karpers, is dat je rekening houdt met het moment wanneer de vis weerstand gaat voelen. Op het moment dat de vis namelijk weerstand voelt, wilt hij van het aas afzijn.

Om deze reden is het belangrijk dat je een haak hebt die op het juiste moment indraait en dat je de karper genoeg de tijd geeft, om het aas goed te kunnen pakken. Maak daarom je onderlijn niet te kort, omdat de karper anders te snel het aas optilt. Zelf kies ik er bij het statisch vissen voor om een onderlijn van minstens 30 centimeter te gebruiken. Hierdoor heeft de karper 30 centimeter speling en zal daarna het lood gevoeld worden.

Welke haak is goed voor karper

Zoals ik eerder al vertelde, wil je een haak hebben die snel indraait. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een haak met een lange steel en een kleine haakbocht. Deze haken vallen sneller om, waardoor je krijgt dat de haak sneller in de lip zal prikken. Zo’n haak wordt een ‘long shank haak’ genoemd.

Stel dat je merkt dat je meerdere missers krijgt, dan raad ik het aan om met een haak met een kromme haakbocht te vissen. Deze zorgt er namelijk voor dat als hij haakt, hij ook goed blijft zitten. Deze haak sluit namelijk de lip van de karper helemaal af, waardoor hij niet meer gaat bewegen of eruit gedrukt wordt. Dit wordt een ‘wide gape haak’ genoemd.

Als haakmaat kun je het beste kiezen voor een maatje 6 of 8. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar kleinere haken, maar een grotere haak biedt wel meer stevigheid bij deze grote karpers.

Lees hier meer over welke haak je nodig hebt voor karper.

Welke haak is goed voor karper

Wat voor onthaakmat en schepnet heb ik nodig voor grote karpers

Natuurlijk als je beet hebt, is het ook belangrijk dat je de karpers veilig kunt onthaken. Om dit goed te kunnen doen is het essentieel dat je de karpers er veilig uit kunt halen. Dit doe je door het gebruik van een goed schepnet. Voor het vissen op karpers maak je gebruik van een schepnet in de vorm van een driehoek, omdat deze het sterkst is. Daarnaast moet je een groot net hebben. Zelf maak ik gebruik van een schepnet van 50 inch (127 centimeter). Hierbij is het belangrijk dat de mesh van het net fijn is, zodat je de vis niet beschadigd.

Ook het gebruik van een onthaakmat is erg belangrijk. Een onthaakmat beschermd de vis, wanneer hij tijdens het onthaken wilt bewegen. Grote vissen doe ik het liefste in een onthaakmat met opstaande randen, zodat de vis echt ergens in zit. Daarnaast is mijn onthaakmat van de grond, zodat hij niks kan voelen van de grond en de mat is van dik materiaal.

Lees hier meer over welke onthaakmat je nodig hebt voor grote karpers.

Wat voor onthaakmat en schepnet heb ik nodig voor grote karpers

Welk aas kun je goed gebruiken

Om daadwerkelijk de grote karpers succesvol te kunnen vangen, is het van belang dat je ze verleidt met goed aas. Als aas maak ik zelf het liefste gebruik van grote boilies, met een goede smaak. Wel is het zo dat boilies vaak gebruikt worden tijdens het vissen en er daardoor een beetje dressuur aanwezig is. Om hier een beetje verandering in te brengen, maak ik zelf het liefste gebruik van een andere vorm boilie. Wat ik zelf goed vind werken, is het gebruik van vierkante boilies. Deze worden een stuk minder gebruikt tijdens het vissen en daardoor is het vaak nog nieuw voor de echt grote karpers. Lees hier meer over hoe je met boilies kunt vissen.

Het is daarnaast ook mogelijk om de karpers te verleiden met een pop up, omdat deze een stukje boven de bodem uitsteekt. Mocht je de karpers helemaal gek willen maken, dan kun je ook een snowman gaan gebruiken. Hierbij maak je gebruik van twee verschillende bollen, waardoor het op een sneeuwpop lijkt. Je kiest er dan voor om onderop een pop up te doen, met daarbovenop een boilie. Hierdoor krijg je dat dit rechtop gaat staan, op de bodem.

Lees hier meer over hoe je met een snowman kunt vissen.

Welk aas kun je goed gebruiken bij het succesvol op grote karper vissen

Wat is het beste lokmiddel voor grote karper

Tot slot is het voorvoeren bij erg belangrijk, als je succesvol op grote karper wilt vissen. Je wilt namelijk dat de vissen vertrouwen hebben in de plek, voordat je begint met vissen. Dit kun je het beste doen door wat dagen van te voren voor te voeren. Zelf kies ik ervoor om maximaal één week van te voren te voeren, zodat ik de karpers goed de tijd geef om gewend te raken aan een plek.

Het voorvoeren bouw ik vaak een beetje op. In het begin gooi ik er wat grote boilies in, zodat ik de aandacht van de vissen kan trekken en ze het daardoor makkelijk kunnen zien. Na een aantal dagen weet ik dat de vissen standaard naar die plek komen en ga ik met kleiner aas voeren. Zo zorg ik ervoor dat ik tijdens mijn sessie niet de vissen teveel heb gevoerd. De laatste drie dagen maak ik vaak gebruik van wat partikels.

Ook vlak voor mijn sessie ga ik altijd nog de plekken goed voorvoeren, zodat ik ook tijdens mijn sessie activiteit ga zien. Na een aanbeet voer ik ook altijd een beetje aan, zodat ik weer wat rust op de plek creëer. Wanneer ik merk dat ik niks vang, kies ik ervoor om niet meer bij te voeren. Hiermee is de kans groot dat er nog eten ligt en je de vissen de tijd moet geven, om je plek te kunnen vinden.

Lees hier meer over hoe je kunt voorvoeren om grote karpers te vangen.