Als je al een tijdje aan het vissen bent, dan kan het zomaar zijn dat je al veel zeelt hebt gevangen. De meeste zeeltvissers zullen merken dat ze vooral de kleine of normale zeelten vangen. Natuurlijk zwemmen er ook aardig wat grote zeelten rond in het water. Om het vissen op zeelt een beetje spannender te maken, kun je ook gerichter op grote zeelt gaan vissen. Maar hoe kun je dan grote zeelt vangen?

Als je grote zeelt wilt vangen, is het belangrijk dat je je een beetje vistechniek aanpast. Kies er bijvoorbeeld voor om in een specifiekere periode te vissen. Ook werkt het erg handig om te gaan vissen op een groter water, want hier zitten de grotere vissen. Daarnaast moet je ook op je aas letten.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je grote zeelt kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat precies onder een grote zeelt valt, wanneer je het makkelijkste grote zeelt kunt vangen, op welk water de grotere zeelten zitten, wat de beste techniek is om grote zeelt te vangen en welk aas je het beste voor de grotere zeelten kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je grote zeelt kunt vangen.

Hoe groot is een grote zeelt

Voordat we het kunnen hebben over hoe je grote zeelt kunt vangen, is het belangrijk dat je al een beetje weet wat een grote zeelt is. Over het algemeen is een zeelt al best groot, maar een grote zeelt is toch een slagje groter. Gemiddeld is een zeelt tussen de 40 en 50 centimeter. Op het moment dat je een zeelt vangt vanaf de 50 centimeter, kun je het een grote zeelt noemen.

Een grote zeelt is over het algemeen ouder, dan een kleinere zeelt. Een kleine zeelt is een jonge vis die nog moet gaan groeien. Je merkt vaak dat de grotere vissen daardoor ook een stukje schuwer zijn. Deze vissen zijn al vaker gevangen en kennen daardoor de meeste trucjes. Het is daarom echt een flinke uitdaging om een grotere zeelt te vangen.

De bouw van een grote zeelt is ook anders. Je merkt dat een grotere zeelt een stuk langer is, een dikkere buik en een grotere bek heeft. Hierdoor kun je je vistechniek iets anders aanpassen, omdat een grotere zeelt bijvoorbeeld ook makkelijker groot aas pakt.

Hoe groot is een grote zeelt

Wat is het voordeel van het vissen op grotere vissen

Wanneer je op grotere vissen gaat vissen, dan heeft dat veel voordelen op je vangsten. Als eerste is het zo dat je een vis plek minder laat verstoren. Een grotere zeelt zal vaak een stuk minder snel azen, waardoor je ook minder vangt. Hierdoor is er minder onrust op je vis plek en krijg je dat de vissen bij een vangst ook minder snel wegtrekken.

Ten tweede weer je ook andere vissoorten meer. Op het moment dat je met algemeen aas gaat vissen, krijg je dat je ook de andere vissoorten aantrekt. Als je erg specifiek aan het vissen bent op één bepaalde soort vis, krijg je dat je ook alleen die vissoort naar je haakaas toetrekt.

Wanneer kun je het makkelijkste grote zeelt vangen

Zoals ik eerder al vertelde is een grote zeelt een andere soort vis. Deze moet je ook op een andere manier vangen. Hierdoor is het beste moment om te vissen, op het moment dat de zeelt veel aan het azen is. Tijdens deze periode zal je merken dat zeelt het meest actief is en daardoor ook sneller zal happen.

Zelf merk ik dat de grotere zeelten in het voorjaar het makkelijkste te vangen zijn. Dit is namelijk een periode waarin het water steeds iets meer opwarmt. In de winter hebben ze weinig tot niks gegeten. Tijdens het voorjaar worden ze door de opwarming van het water ook iets actiever en zal je vanzelf merken dat ze een stuk makkelijker te vangen zijn. Dit vindt meestal in de maanden maart t/m april plaats.

Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de paaiperiode. Tijdens de paai zijn zeelten eigenlijk niet te vangen. Dit komt namelijk omdat de paai een periode is waarin zeelt alleen bezig is met het voortplanten. Het azen laten ze hierbij links liggen en je zal dat zeker in je vangsten merken. Het is om deze reden erg belangrijk dat je hier wel rekening mee houdt.

Na de paai is er een periode waarin je nog steeds erg goed op zeelt kunt vissen. Doordat ze in de paai zoveel bezig zijn geweest met bewegen, krijg je dat de zeelten erg veel energie verloren zijn. Hierdoor kun je prima na de paai vissen, omdat ze deze energie weer moeten aanvullen. Deze periode is niet erg lang, omdat je zal merken dat als het te warm wordt de vangsten ook weer omlaag gaan. Meestal is dit tot juni ongeveer.

Lees hier meer over wanneer je het beste op zeelt kunt vissen.

Op wat voor water zit grote zeelt

Het water waarop je gaat vissen, is erg belangrijk voor zeelt. Het is namelijk zo dat zeelt op veel water voorkomt in Nederland, maar ze komen zeker niet op elk type water voor. Zeelt is namelijk een vis die niet op stromend water voorkomt. Je zult dus alleen zeelt vangen op water wat licht stroomt of stilstaand is.

Als ik op de grotere zeelten vis, dan probeer ik dit ook op de wat grotere wateren te doen. Hierdoor is het wel belangrijk dat ik mijn manier van vissen ga aanpassen. Een groter water moet je namelijk anders benaderen, dan wanneer je op een klein water aan het vissen bent.

De grotere zeelten vang ik het beste op een kanaal, polderkanaal of een groot meer. Het liefste kies ik voor een polderkanaal, omdat dit een water is waar minder stroming staat dan een normaal kanaal. Daarnaast is de begroeiing bij een polderkanaal beter en heb je te maken met visplekken die beter te bereiken zijn.

Ik heb een tijdje gelezen een artikel geschreven over waar zeelt precies zit, klik hier voor dit artikel.

Op wat voor water zit grote zeelt

Wat zijn de echte hotspots voor zeelt

Als ik ga kijken naar een goed water voor zeelt, dan vind ik het belangrijk dat ik de volgende punten aantref:

  • Groot wateroppervlak
  • Genoeg waterplanten
  • Diep genoeg
  • Activiteit van de vis

Deze bovengenoemde punten vind ik belangrijk, omdat ik hiermee mijn kansen op vis vergroot. Als er één van deze punten niet is, dan weet ik niet zeker of ik (de juiste) vis ga vangen.

Tijdens deze manier van vissen, ben ik echt bezig om gericht op grote zeelt te vissen. Hierdoor wordt het belangrijk dat je kieskeurig bent in je plek, omdat je anders niet de grotere vissen eruit haalt. Een groot wateroppervlak zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vissen meer kunnen zwemmen. Hierdoor ligt het voedsel vaak meer uit elkaar en krijg je dat daardoor de vissen meer afstanden zwemmen. Het zwemmen van deze afstanden zorgt ervoor dat ze sterker zullen zijn en daardoor groter.

De waterplanten zorgen ervoor dat er beschutting en voedsel aanwezig is. Zeelt is een vis die vooral tussen de obstakels zit. Vaak merk je ook dat de grotere zeelten juist meer tussen de obstakels zitten. Hierdoor krijg je dat het alleen maar belangrijker wordt om echt bij de waterplanten te vissen, omdat je dan gerichter op de grotere zeelten aan het vissen bent. Ook zitten er op waterplanten beestjes, die de zeelt graag eet.

Zeelt is een vis die vooral op de bodem aan het azen is. Wel moet je er rekening mee houden dat een grotere zeelt ook een hogere vis is. Zeelt moet wel goed onderwater blijven en een ondiep watertje zorgt ervoor dat zeelt bijna niet goed onderwater kan zitten. De grotere zeelten wil ik het liefste vangen op een water wat minstens één meter diep is.

Hoe kun je activiteit van de vis waarnemen

Tot slot vind ik enige activiteit van vissen belangrijk. Een groot water is moeilijk te bevissen, omdat je niet precies weet waar de vissen zitten. Wel is het zo dat zeelt vaak bij elkaar zit en als je zeelt gevonden hebt, je er ook een stuk meer kunt vangen. Activiteit van de vis kun je op verschillende manieren waarnemen. Zelf maak ik het liefste gebruik van een polariserende zonnebril, zodat ik goed in het water kan kijken. Ook voorvoeren wilt helpen om activiteit van de zeelt te krijgen. Op het moment dat er niet op je voertje gereageerd wordt, weet je bijna zeker dat er geen vis zit.

Hoe kun je activiteit van de vis waarnemen

Wat is de beste vistechniek om grote zeelt te kunnen vangen

Als je op een groot water gaat vissen, krijg je dat je ook het beste je vistechniek iets anders kunt aanpakken. Zelf kies ik er bijvoorbeeld voor om niet op zeelt te vissen met de pen. Het penvissen vind ik meer geschikt voor het kleine water. Ik kies er bijvoorbeeld voor om te gaan feedervissen op zeelt. Met het feedervissen kan ik een voerplek aanleggen en de hele tijd op deze plek blijven vissen.

Wat ik vaak doe met het feedervissen is, vissen op de lijnclip. Met de lijnclip zorg ik ervoor dat ik elke keer na een vangst precies weer op dezelfde plek kan vissen. Ook ga ik het met feedervissen met meerdere hengels tegelijk vissen. Wanneer ik een mooie plek gevonden heb, dan is het vaak zo dat er meerdere spots aanwezig zijn. Omdat ik van te voren niet precies weet waar de vis zal happen, kies ik ervoor om met drie hengels tegelijk te gaan vissen. Zo kan ik drie verschillende plekken goed bevissen. Belangrijk bij het vissen met drie hengels is dat je de derde hengeltoestemming hebt.

Een andere vistechniek die je zou kunnen doen is het statisch vissen op zeelt. Hierbij vis je ook vaak met meerdere hengels tegelijk en krijg je te maken met een beetmelder die aangeeft of je beet hebt. Met een beetmelder zou je er zelfs voor kunnen kiezen om een langere vissessie te gaan doen. De beetmelder is een soort wekker die aangeeft of je beet hebt. Hierdoor kun je op je plek blijven zitten en eventueel zelfs slapen tijdens het vissen. Wel is het belangrijk dat je blijft inspelen op de omstandigheden in het water. Merk je dat je niks vangt, dan is het nog wel belangrijk dat je je tactiek gaat aanpassen.

Wat is de beste vistechniek om grote zeelt te kunnen vangen

Hoe kun je het vissen op grote zeelt het beste aanpakken

Hierboven heb ik natuurlijk al wat handige tips gegeven om je kans op het vangen van grote zeelt te vergroten. Hieronder geef ik je nog echt bruikbare tips die je goed kunt gebruiken tijdens het vissen. Als eerste kies ik ervoor om met drie hengels te gaan vissen en al deze hengels op een andere manier te gebruiken. Kies er bijvoorbeeld voor om op verschillende dieptes te vissen, verschillend aas te gebruiken en verschillende spots te bevissen. Hierdoor kom je er snel achter waar de vissen op dat moment zitten.

Daarnaast kijk ik ook goed tijdens mijn sessie wat werkt. Als ik merk dat ik op één hengel de meeste vissen vang, dan kies ik ervoor om nog een hengel op die manier te gaan gebruiken. Zo zorg ik er alleen maar voor dat ik grotere zeelten ga vangen en ook steeds meer in een sessie.

Tot slot houd ik ook altijd na een sessie bij hoe de vangsten waren. Als ik merk dat ik vooral kleine zeelten aan het vangen ben, dan weet ik dat ik op een verkeerde manier aan het vissen ben. Om ervoor te zorgen dat ik uiteindelijk alleen maar grote zeelten kan vangen, blijf ik opzoek naar de juiste manier om vissen te vangen. Hierbij spelen omstandigheden een grote rol. Je zal merken dat je met bepaalde omstandigheden op een andere manier moet vissen, dan wanneer je bijvoorbeeld neutrale omstandigheden hebt.

Wat voor aas kun je het beste gebruiken

Het aas is bij het vissen op grote zeelten erg belangrijk. Dit is het punt waar je het meeste het verschil kunt maken tussen kleine en grote zeelten. Om te voorkomen dat je kleine vissen gaat vangen, kun je het beste gebruik maken van groot aas. De bek van de zeelt is dan te klein om het grote aas te pakken, waardoor je eigenlijk aan het filteren bent. Hiermee heb je dus wel dat je minder zeelten aanspreekt. Echter zorg je er wel voor dat je alleen de grote zeelten aanspreekt.

Als aas kun je verschillende dingen gebruiken. Zelf kies ik er het liefste voor om gebruik te maken van mini boilies. Deze zijn namelijk klein genoeg voor grote zeelten en je trekt ze er erg mee aan. Zelf maak ik dan gebruik van 12mm boilies. Er is niet perse een smaak die alleen zeelten aantrekt. Eigenlijk moet je qua aas gewoon iets gebruiken waar jij vertrouwen in hebt. Zelf maak ik het liefste gebruik van een zoete boilie met een opvallende kleur, want hier heb ik zelf het meeste vertrouwen in. Voor het vissen op zeelt maak ik graag gebruik van een gele bananen boilie. Klik hier voor een artikel over zeelt vangen met boilies.

Het probleem van boilies is dat je er ook andere vissoorten mee kunt vangen. Boilies worden bijvoorbeeld ook graag gepakt door brasems of karpers. Om te voorkomen dat je deze soorten vangt, kun je ervoor kiezen om iets meer aas te gebruiken, wat speciaal voor de zeelt is. Een pinda is echt aas wat een zeelt het liefste eet. Mocht je gebruik maken van een pinda, kies er dan voor om er meerdere op een hair te doen. Hiermee voorkom je namelijk dat je de kleinere zeelten gaat vangen.

Het gebruik van ander aas, dan boilies, is alleen nodig op het moment dat je ook op een water gaat vissen, waar veel brasems of karpers zitten. Mocht je echt dicht tegen de obstakels vissen, dan is de kans aanwezig dat je eigenlijk alleen zeelten zult vangen.

Lees hier meer over welk aas je voor zeelt kunt gebruiken.

Wat voor aas kun je het beste gebruiken

Wat is het beste lokvoer voor grote zeelt

Ook met het lokvoer kun je rekening houden met alleen de grotere zeelten. Als eerste moet ik vertellen dat je heel goed kleine zeelten kunt gebruiken, om grotere zeelten te vangen. Het is namelijk zo dat de kleinere zeelten vaak eerder beginnen met azen. Hierna beginnen de grotere zeelten te azen, omdat ze zien dat de kleinere zeelten eten gevonden hebben. Dit is namelijk omdat de grotere zeelten vaak een stuk schuwer zijn. Het is zou erg slim zijn om het lokvoer te gebruiken om ook de kleinere zeelten aan te trekken en vervolgens de grotere zeelten je haakaas te laten pakken.

Een belangrijk aspect bij een lokvoer is dat het de zeelt lokt. Je moet voorkomen dat je de zeelten vol laat zitten, waardoor je de kans verkleint dat ze je haakaas zullen pakken. Dit doe je vaak door niet gebruik te maken van aas wat erg vullend is, of aas wat oplost onderwater. Kies er bijvoorbeeld voor om je lokvoer met een stickmix te maken, zodat je ballen in het water gooit die oplossen onderwater. Bij dit oplossen zorg je dat er veel geur vrijkomt en er daardoor veel vissen aangetrokken worden. In combinatie met deze stickmix kun je wat haakaas doen. Stel dat je met boilies gaat vissen, dan kun je kleine stukjes boilie door je stickmix doen.

Lees hier meer over lokvoer voor zeelt.

Hoe vaak moet ik voeren om goed te kunnen vangen

Als je niet precies weet hoeveel en hoe vaak je moet voeren, dan is het belangrijk dat je dit stukje goed leest. Om vooral grote zeelten aan te trekken, moet je ervoor zorgen dat je zeelten even de tijd geeft om je plek te vinden. Door ze de tijd te geven, zorg je er ook gelijk voor dat ze gewend raken aan een bepaalde plek, ze beginnen zich dan veilig te voelen.

Ga bijvoorbeeld één dag van te voren je vis plek aanvoeren. Loop een rondje om het water en kijk wat de plekken zijn waar je de volgende dag wilt gaan vissen. Gooi hier een of meerdere handjes van je lokvoer en geef hierna de plek wat rust. Voer daarna nog een beetje voordat je begint met vissen. Hiermee zorg je er echt voor dat de grote zeelten op de plek zitten waar jij aan het vissen bent.

Mocht je al een tijdje op dit water aan het vissen zijn en je kent de omstandigheden, dan kun je hier je tactiek op aanpassen. Je zou bijvoorbeeld rekening kunnen houden met het feit dat er veel andere vissoorten zijn. Als dit het geval is, dan raad ik het aan om wat extra te voeren.