Goede karper plekken vinden is vaak lastiger dan je denkt. Het liefste wil je een plek vinden waar je in een snelle tijd karper kunt vangen. Om echt een plek te vinden die niemand heeft gevonden, is het belangrijk dat je er tijd in gaat stoppen. Je moet meerdere stappen doorlopen om ervoor te zorgen dat je echt die unieke plekken vindt. Maar hoe kun je karper plekken vinden?

Karper plekken vinden kun je het beste doen door van te voren op te zoeken hoe het water eruit ziet. Ook is het belangrijk dat je op het juiste moment opzoek gaat, maak bijvoorbeeld gebruik van de warmere periode. Tot slot kun je het beste de plek uitproberen om erachter te komen of er vis is.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe je het beste nieuwe karper visplekken kunt vinden. Verder in het artikel ga ik je met 11 handige tips uitleggen hoe je de beste karper plekken kunt vinden. Ik ga het vooral hebben over hoe je je voorbereidt op het zoeken van een plek en hoe je daadwerkelijk op die plek naar karper zoekt. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je stap voor stap de beste karper plekken kunt vinden.

Tip 1: zoek op Google naar interessante karper visplekken

Voordat ik begin met het daadwerkelijk aan de waterkant staan en te zoeken naar karper plekken, ben ik vooraf bezig met onderzoek te doen. Een van die dingen is, dat ik op Google opzoek ga naar de juiste wateren. Hiervoor gebruik ik Google maps.

Op Google maps kijk ik dan naar de plek waar ik wil gaan vissen en vanuit hier zet ik hem op satellietmodus. Hiermee kun je precies zien hoe een omgeving eruit ziet en hoe het water in elkaar zit. Vaak zie je ook bepaalde plekken die interessant zijn. Zo zie je goed op die kaart waar een brug, duiker of gemaal zit. Ook kun je zien waar het water van breed naar smal loopt. Als laatste is het ook zo dat je precies kunt zien waar je wel en niet kunt komen.

Met dit als eerste onderzoek ben je al iets bekender met het water. Je weet al precies waar je naartoe moet gaan tijdens het zoeken en daardoor kun je effectiever een stuk water aflopen. Ten tweede is het zo dat je, voor verre locaties, hierdoor niet er eerst helemaal naartoe moet en uiteindelijk met een slechte plek weer terug gaat. Je voorkomt dat je voor niks ergens naartoe gaat.

Buiten dat ik de satelliet gebruik, maak ik ook nog gebruik van de streetview functie. Hiermee kan ik beter het water in het echt zien. Hierdoor weet ik ook daadwerkelijk hoe bepaalde plekken eruit zien en of ze daardoor wel interessant zijn.

Tip 1: zoek op Google naar interessante karper visplekken

Tip 2: kijk naar waar andere vissen en niet vissen

Wanneer ik ergens langs ga, dan kijk ik super veel naar waar mensen vissen. Deze mensen komen hier wellicht uit de buurt, of ze hebben hier al vaker gevist. Het is dan voor mij makkelijker te achterhalen wat goede karper plekken zijn. Je ziet bijvoorbeeld heel goed waar iemand vist, hoe iemand vist en op welke plek in het water zijn montage precies ligt. Met een klein beetje geluk zie je ook dat iemand daar iets vangt.

Daarnaast is het ook heel goed om hieruit te halen waar mensen vooral niet vissen. Ga eens kijken bij deze plekken. Zijn deze plekken niet interessant, zijn ze moeilijk bereikbaar of is er toevallig niet op deze plek gelet. Misschien heb je hiermee wel een plek gevonden waar niemand eerder bij stil heeft gestaan.

Zelf was ik ook veel bezig met het zoeken naar de juiste vis plek. Ik vroeg aan mensen in de buurt en zij wezen mij op bepaalde plekken. Hier heb ik af en toe gevist, maar nooit echt iets gevangen. Uiteindelijk ben ik daar omheen gaan kijken en had ik een water gevonden waar niemand aan het vissen was. Deze plek was moeilijk bereikbaar, maar zat vol met karpers. Ik had hierdoor echt een unieke plek gevonden en had geen last van medevissers. Het is daarom belangrijk dat je de juiste informatie haalt uit de plekken waar je mensen ziet vissen.

Tip 2: kijk naar waar andere vissen en niet vissen

Tip 3: zoek karper plekken vanaf een groot water

Karpers zitten voornamelijk in de grotere wateren, denk hierbij aan een kanaal, meer of rivier. Vissen op zo’n groot water is niet voor iedereen weggelegd en om daar gemakkelijk karper te vinden, doe je ook niet even. Echter kun je wel heel goed gebruik maken van groot water om echt goede vis plekken te vinden. Groot water mond vaak uit op kleinere zijslootjes. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het grote water verbonden zit aan een heel sloten netwerk.

Door vanaf groot water te kijken, kun je perfect kleinere plekken vinden. In het grote water zal de karper toch wel zitten en die blijven niet alleen daar. De meeste karpers trekken verder, zodat ze op eventueel rustigere plekken kunnen zitten. Soms zijn deze plekken nog voedselrijker of met minder gevaren.

Wanneer je vanaf een groot water gaat zoeken, is het wel belangrijk dat je rekening houdt met opstoppingen in het water. Dit kun je het beste in het echt gaan volgen, als dat mogelijk is. Via Google maps zal je niet goed kunnen zien of er een dammetje in het water zit, waardoor de karpers er niet doorheen kunnen. Ook kun je minder goed zien of er tunnels aanwezig zijn van de ene sloot naar de andere.

Tip 3: zoek karper plekken vanaf een groot water

Tip 4: ga in de juiste periode opzoek naar karper stekken

De periode waarin je gaat zoeken, heeft veel invloed op de aanwezigheid en de activiteit van de karper. Wanneer het winter is, dan is het water een stuk kouder. Hierdoor is de karper een stuk minder actief en ligt hij vooral stil op de bodem. Het is dan heel lastig om echt goed de karpers te vinden, want echte tekens ga je moeilijk kunnen herkennen.

Wanneer het voorjaar is, dan warmt het water flink op. Deze opwarming zorgt ervoor dat de karper steeds meer opzoek gaat naar voedsel. Je zal langs het water veel activiteit van de karper zien. Dit zie je vooral op de plekken waar het water warmer is. Kijk daarom goed bij ondiepe plekken en plekken waar de zon de hele dag op schijnt.

Een ideale periode is om opzoek te gaan tijdens de paai. Met de paai is de karper namelijk super actief en veel aanwezig op het oppervlak. Het is daardoor niet moeilijk om de karpers te zien. In het voorjaar start de paai en gaat soms door tot het begin van de zomer. De paai vindt voornamelijk plaats in ondiep water of klein water. Vanaf hier kun je het beste kijken naar waar de karpers eventueel naartoe kunnen trekken, want ze gebruiken het water vooral door de hitte. Na de paai trekken ze vaak weer terug naar plekken waar het groter is of meer voedsel te vinden is.

Lees hier meer over de paai.

Tip 4: ga in de juiste periode opzoek naar karper stekken

Tip 5: kijk vooral bij plekken waar de karper graag zit

Karpers hebben natuurlijk een voorkeur voor een bepaald soort water. Wanneer je gaat kijken bij plekken waar de karpers graag zitten, dan is de kans een stuk groter dat je er daadwerkelijk karper aantreft. De karpers zitten voornamelijk op plekken waar ze een beetje beschut zijn, dit komt doordat ze een prooidier zijn. Ook zitten karpers op plekken waar voedsel te vinden is.

Natuurlijk is het wel zo dat de karper zich ook bevindt op niet beschutte plekken en het is makkelijker om daar de karper daadwerkelijk te zien. Echter is de kans veel kleiner dat ze daar zitten. Als je iets langer kijkt bij plekken waar de karper tussen kan zitten, dan zal je vanzelf zien dat je veel karper ziet zitten.

Het is aan te raden om dus niet midden op een water naar karper te zoeken. Probeer te lopen langs de kanten en kijk of ze daar tussen waterplanten zitten. Waar planten groeien is vaak natuurlijk voedsel te vinden. Ook zitten ze graag onder dingen, neem bijvoorbeeld een steiger of een duiker. In de inhammen in een recht stuk water zitten ze ook graag, hier stroomt namelijk van alles in en daar komt het vaak moeilijk uit. Hierdoor zit er op één plek, voor een lange tijd, veel voedsel.

Lees hier meer over waar de karper zit.

Tip 6: ga opzoek tijdens de juiste weersomstandigheden

De weersomstandigheden hebben super veel invloed op het gedrag van de karper. Wanneer het te koud is, dan is de karper niet actief. Hetzelfde geldt bij super heet weer. Het moet een aangename temperatuur zijn, zo tussen de 12 en 20 graden. Bij deze temperatuur is de karper actief en veel opzoek naar voedsel.

Daarnaast is het zo dat het water ook vol met zuurstof moet zitten. Dit zuurstof komt door twee factoren in het water. Als eerste zorgt een wind op het water ervoor dat er zuurstof in het water komt. Ook zorgt regen ervoor dat er vers zuurstof in het water terecht komt. Het zuurstof zorgt voor activiteit bij de karper en daardoor gaat hij opzoek naar voedsel. Lees hier meer over karpervissen in de regen.

De luchtdruk bepaalt ook het gedrag van de karper. Luchtdruk bepaalt vooral alles omtrent het weer. Hoeveel zuurstof is er aanwezig, gaat het regenen en is het benauwd. Deze factoren bepalen gezamenlijk het gedrag van de karper. De luchtdruk zorgt ervoor dat er druk op het water wordt uitgeoefend. Bij een lage luchtdruk neemt het zuurstof gehalte toe in het water en bij een hoge luchtdruk neemt het juist af. Daardoor zie je bij een lage luchtdruk de karpers richting de bodem trekken en met een hoge luchtdruk juist richting het oppervlak.

Tip 7: maak gebruik van een polariserende bril

Toen ik net begon met vissen, dacht ik altijd dat een polariserende bril niet veel effect had. Echter is het echt zo dat je met een polariserende bril gemakkelijker karper plekken kan vinden. De bril zorgt er namelijk voor dat het zonlicht op het water weggaat. Hierdoor krijg je geen weerspiegeling op het water, waardoor je er doorheen kunt kijken. Hierdoor kun je dus beter in het water kijken en karpers vinden.

Je hebt twee verschillende varianten van deze bril. Als eerste heb je de polariserende zonnebril. Deze is echt gemaakt als zonnebril. Hiermee kun je goed in het water kijken en je kunt er zeker karpers mee spotten. Echter doet deze bril het alleen wanneer de zon schijnt, omdat hij anders te donker is om er mee te kijken.

De andere bril die je hebt is een normale polariserende bril. Deze is net iets anders ontwikkelt. Hiermee kun je ook door het water kijken, maar deze werkt altijd. In de zomer kun je deze goed gebruiken, maar met slechter weer doet die het ook goed. Wanneer het flink bewolkt is, is het niet donker met deze bril en kun je ook door het water blijven kijken.

Tip 7: maak gebruik van een polariserende bril

Tip 8: maak gebruik van een fishfinder om karper plekken te vinden

Wanneer je op een groot water aan het vissen bent, dan kun je heel goed gebruik maken van een fishfinder. Een fishfinder kan er namelijk voor zorgen dat je onderwater dingen komt te weten, die je anders niet zou weten. Je vindt karper plekken die je anders niet zou vinden, omdat het er bovenwater niet speciaal uitziet.

Door te varen met een rubberboot, kun je ideaal gebruik maken van een fishfinder. Hierop kun je namelijk het hele water overzien en op plekken komen waar je normaal niet komt. Sluit hier je fishfinder systeem op aan en je vindt geheid plekken die je anders niet zou vinden.

Het is niet overal toegestaan om met een boot te varen. Een voerboot kan hier ideaal de oplossing voor zijn. Bij de juiste voerboot heb je tegenwoordig ook een fishfinder functie. Met deze functie kun je dus ook karpers vinden. Daarnaast kun je er goed je hengels mee uitvaren, waardoor je precies op de juiste plek vist en de plek niet verstoort.

Tip 9: ga de bodem peilen

Voordat je ergens gaat vissen, is het ook belangrijk dat je erachter komt hoe het water er van onder uitziet. Door de bodem te peilen kom je precies te weten wat er onderwater aanwezig is. Met de bodem peilen kom je erachter hoe diep het ergens is. Diepte heeft namelijk veel invloed op de aanwezigheid van de karper.

Daarnaast kom je ook achter plekken die je bovenwater nooit zal vinden. Karpers zitten graag in kuilen. Deze kun je natuurlijk alleen vinden als je de bodem gaat peilen. Hiermee voel je namelijk of het een strakke bodem is of dat er veel aanwezigheid is van kuilen.

Tot slot kom je ook achter de bodemstructuur die aanwezig is op het water. Je weet precies of het een zachte of harde bodem is. Het type bodem heeft niet zo snel invloed op de aanwezigheid van de karper, maar het bepaalt wel hoe je het karpervissen kunt aanpakken.

De bodem peilen kun je gemakkelijk doen doormiddel van een peilhengel. Een peilhengel is een hengel met een zwaar stuk lood eraan en een grote dobber. Het lood zakt naar de bodem toe en de dobber laat zien hoe diep het is. Wanneer je op een dieper stuk komt, dan zal je dit zien aan hoe de dobber hierop reageert. Aan het lood kun je uiteindelijk voelen wat voor bodem het is. Bij een zeer gladde bodem trek je er gemakkelijk overheen. Met een bodem met veel stenen, voel je af en toe wat tikjes.

Tip 10: test je gevonden karper plekken uit door te voeren

Nadat je denkt dat je een plek hebt gevonden, is het belangrijk dat je bevestiging vindt van de aanwezigheid van de karper. Door voor te voeren, kun je ervoor zorgen dat je de aanwezigheid van de karper test. Probeer een handje te voeren en kijk hoe erop gereageerd wordt. Tijdens het voeren is het belangrijk dat je niet de vis plek verstoort, gooi daarom niet in een keer heel veel erin.

Je zou er nu voor kunnen kiezen om bij je vis plek te blijven. Wanneer je dit doet kun je goed zien hoe erop gereageerd wordt. Mocht je meerdere plekken proberen, dan is dit niet altijd mogelijk. In zo’n situatie is het vaak beter om te kijken of je voer wordt opgegeten. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar het is zeker wel mogelijk. Wanneer je de bodem kunt zien, raad ik het aan om gebruik te maken van aas wat je op de bodem ook kunt zien. Maak bijvoorbeeld gebruik van mais, omdat dit lekker opvalt.

Daarnaast is het belangrijk dat je ook niet te snel een conclusie trekt. Het zou zomaar kunnen zijn dat de karpers je vis plek nog niet ontdekt hebben. Geef daarom niet gelijk op, wanneer je vis plek de volgende dag nog niet leeg is. Bij een volle plek kun je het beste nog even wachten. Ga ook niet nog extra bijvoeren, want er ligt toch nog eten. Na een aantal dagen kun je nog altijd besluiten om deze plek toch achter je te laten.

Tip 10: test je gevonden karper plekken uit door te voeren

Tip 11: kom erachter of er karper zit door te vissen

Als laatste tip heb ik, dat je kunt gaan vissen om te kijken of er karper aanwezig is. Nadat je al je onderzoek naar het water hebt gedaan, kun je een paar keer proberen te vissen. Door gewoon te vissen weet je uiteindelijk echt of er vis aanwezig is.

Ga niet gelijk beginnen met vissen, want dan is de kans te groot dat je op lege plekken aan het vissen bent. Doorloop eerst de bovengenoemde stappen, voordat je ervoor kiest om te gaan vissen.

Het is ook belangrijk dat je niet te snel opgeeft met het vissen. Als jij ervan overtuigd bent dat er karper aanwezig is op je vis plek, dan is het zonde als je door een blank sessie gelijk opgeeft. Probeer het vissen een paar keer uit. Staar je ook niet blind op je favoriete stuk aas. De keuze van je aas is namelijk belangrijk in het vangen van de karper. Het zou zomaar kunnen dat er dressuur aanwezig is op het water waarop je aan het vissen bent. In zo’n scenario is het vaak beter om eerst wat verschillende soorten aas en aaspresentaties te proberen. Wanneer je uiteindelijk echt geen karper vangt, dan kun je ervoor kiezen om naar een ander water te gaan.

Tip 11: kom erachter of er karper zit door te vissen